Mångmiljonböter hotar Sverige

EU2011-04-07

EU-kommissionen drar på nytt Sverige inför EU-domstolen för att inte datalagringsdirektivet införlivats i svensk lag. Det kan kosta staten 370 000 kronor per dag att direktivet inte införts.

Sverige dömdes av EU-domstolen redan den 4 februari förra året, men direktivet har ännu inte införts, skriver Europaportalen. Förra månaden sköt en minoritet i riksdagen bestående av Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna upp behandlingen av datalagringslagen ett år.

EU-kommissionären Cecilia Malmström står bakom den nya stämningen mot Sverige. Kommissionen vill att domstolen dömer Sverige att betala 85 000 kronor per dag i böter för den tid som gått sedan den första domen – till dags dato innebär det totalt närmare 37 miljoner kronor, en summa som kommer att fortsätta att växa fram till en eventuell ny dom. Om EUs domstol fäller Sverige på nytt vill kommissionen att böterna ökas till 370 0000 kronor per dag som direktivet inte införts.

Behandlingen i EU-domstolen beräknas ta mer än ett år, beroende på hur viktigt målet bedöms och hur många som vill yttra sig.

”Är det många länder som tycker att datalagringsfrågan är viktig och vill ge sin syn på saken måste fler handlingar översättas och det drar ut på tiden”, säger Gitte Stadler, pressansvarig på domstolen till Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA