Vill ha bort datalagringsdirektivet

EUROPA2010-06-28
106 organisationer från hela Europa kräver att EUs datalagringsdirektiv avskaffas. Övervakning av 500 miljoner européer är oacceptabel, skriver de i ett brev till kommissionär Cecilia Malmström.

Bland organisationerna finns bland andra Human Rights Watch, Reportrar utan gränser, journalistförbund och sammanslutningar för läkare och jurister.

Datalagringsdirektivet från 2006 innebär att trafikuppgifter om telefonsamtal, mobilsamtal och sms ska lagras under minst sex månader. Det går också att få fram uppgifter om platsen för mobilsamtalen.

Att övervaka 500 miljoner européers sociala kontakter och privatliv utan att det finns någon misstanke om brott är oacceptabelt, skriver organisationerna och påpekar att det inte finns några bevis för att datalagring förhindrar kriminalitet.

De skriver också att direktivet hotar källskyddet och därmed pressfriheten.

Enligt Svenska Dagbladet har det europeiska journalistförbundet, EFJ, skickat ett eget brev till kommissionen med liknande innehåll.

”Det tyska journalistförbundet vittnar redan om hur journalister får färre samtal från allmänheten efter att Tyskland införde direktivet”, säger Arne König, ordförande för EFJ och vice ordförande i Journalistförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.