»Det var viktigt att vi berättade«

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-11
Det har varit en intensiv tid på Arbetsförmedlingen sedan Angeles Bermudez-Svankvist fick lämna sitt uppdrag. Men nu riktar STs avdelnings­styrelse blickarna framåt, enligt ord­förande Lars-Erik Backström.

– Vi vill ha en bättre dialog med ledningen och naturligtvis ett större inflytande för medlemmarna, säger Lars-Erik Backström.

Som arbetstagar­representant i myndighetens styrelse har han god insyn i vad som fällde Angeles Bermudez-Svankvist. Men han är förtegen, precis som övriga styrelse­ledamöter.

– Det är väl som Hillevi Engström sade, en sammanvägd bedömning. Uppdragsgivaren är inte nöjd med oss för att vi inte får resultaten de vill ha.

Stora delar av myndighetens styrelse byttes ut i april. Lars-Erik Backström utesluter inte att ST-avdelningens kontakter med arbetsmarknadsdepartementet bidrog till regeringens rockader.

– Jag tror att det var viktigt att vi berättade vad vi såg.

Nu hoppas han att den nya tillförordnade generaldirektören Clas Olsson snabbt skapar lugn och ro i organisationen. Ytterligare omorga­nisationer har myndigheten inte råd med, säger han.

– Det tar väldigt mycket energi från uppdraget. Sedan tror ju jag att vi måste bli bättre på att prioritera. I dag är alla arbetsuppgifter lika viktiga.

STs medlemmar har särskilt pekat ut Angeles Bermudez-Svankvists toppstyrning som ett problem.

– Ledningen behöver inte i detalj tala om hur vi ska utföra uppdragen. Det måste den lokala arbetsförmedlingen få bestämma. Standardiseringsmodeller fungerar när man tillverkar muttrar, men inte när man jobbar med männi­skor och producerar tjänster.

Nu ska Arbetsförmedlingen få en ny generaldirektör.

– Vår uppfattning är att man ska kunna verksamheten ganska bra. Viktigt är också att en generaldirektör förlitar sig på människorna omkring sig och tar råd av dem samt har en öppen dialog med medarbetarna, säger Lars-Erik Backström. 

Lars-Erik Backström.
Bild: Casper Hedberg
Lars-Erik Backström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.