Vikarien vill ha ett öppnare klimat

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-10
Det viktigaste för Arbetsförmedlingen just nu är att försöka få ett öppnare samtalsklimat och ett större förtroende för ledningen bland personalen, säger myndighetens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson. Han utesluter inte att han kommer att söka jobbet som ordinarie generaldirektör.

– Sedan jag blev tillförordnad generaldirektör har jag tagit varje tillfälle i akt att tala om vikten av öppenhet och högt i tak i organisationen, säger Clas Olsson.

Han säger att han är medveten om att det funnits en rädsla att ifrågasätta ledningens beslut.

– Det är inte så många som har kommit till mig och pratat om det – jag har ju själv varit en del av ledningen. Men medarbetarundersökningar och det jag fått höra av fackliga förtroendevalda har gett en så tydlig signal att jag ser det som en prioriterad fråga.

Och hur ska du åstadkomma ökad öppenhet?

– Mina uttalanden är i sig en viktig signal. Jag har talat om det på våra chefsdagar och kommer att göra det även på verksamhetsdagarna för all personal.

Samtidigt som Clas Olsson understryker vikten av öppenhet hoppas han att facken inte ska gå ut med kritik i medierna.

– Jag vill att det ska vara tillräckligt högt i tak för att vi ska kunna föra dialogen internt och inte i det öppna rummet.

Men alla anställda, förtroendevalda och andra, har ju meddelarfrihet och laglig rätt att tala med medierna om myndighetens verksamhet?

– Ja, men jag vädjar bara till de förtroendevalda och säger att jag inte kommer att tala illa om dem externt. Jag hoppas att bli behandlad på samma sätt.

Är du kritisk till att ST-avdelningen framfört negativa synpunkter offentligt om arbetsmiljön?

– Nej, jag kan inte säga att jag är kritisk till hur facket agerat, men kritisk till att man ibland valt att först gå ut externt. Jag tycker att man ska börja med att ta upp kritik i de interna fora vi har.

Hur ska Arbetsförmedlingen förbättra sitt förtroende hos allmänheten?

– Den enkla lösningen skulle vara att ge mycket mer till arbetssökande som står nära arbetsmarknaden, men det är ytterst en politisk fråga. Enligt vår instruktion ska vi prioritera dem som står längst från arbetsmarknaden. Och det är samhällsekonomiskt klokt att göra så, fler blir matchningsbara, men det är inte den verksamhet som skapar störst förtroende hos alla.

Nu är du tillfällig innehavare av generaldirektörsposten. Vill du bli ordinarie?

– Det här är ju ett utmärkt tillfälle att testa jobbet. Det är otroligt roligt, men samtidigt väldigt tufft. Jag utesluter det inte. Vi får se om det kommer en annons. 

Clas Olsson utesluter inte att han kommer att söka tjänsten som ordinarie generaldirektör. »Det här är ju ett utmärkt tillfälle att testa jobbet«, säger han.
Bild: Sören Fröberg
Clas Olsson utesluter inte att han kommer att söka tjänsten som ordinarie generaldirektör. »Det här är ju ett utmärkt tillfälle att testa jobbet«, säger han.

Jobbet ska annonseras ut

Regeringen kommer att annonsera ut jobbet som ny general­direktör för Arbets­förmedlingen. Enligt Niklas Gillström, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, ska man först arbeta fram en tydlig krav­profil. Den tidigare generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist tillsattes efter ett öppet ansökningsförfarande. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.