EU-beslut om lagring av tele- och datatrafik

EU2005-06-03
EUs justitieministrar kom igår överens om att lagra uppgifter om EU-medborgarnas tele- och datatrafik.

Sverige har tillsammans med Frankrike, Irland och Storbritannien tagit initiativ till att alla trafikuppgifter om telefonsamtal, fax, sms, e-post och besökta webbplatser ska lagras i ett och tre år.

 

Genom att undersöka trafikuppgifterna kan polisen vid misstanke om brott ta reda på vilka som haft kontakt med varandra, när och var kontakten ägt rum och vilka webbplatser en person har besökt. Däremot ska inte innehållet i meddelandena lagras.

 

Gårdagens beslut innebär att genomförandet av beslutet ska ske stegvis. Enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet är flertalet länder beredda att så fort som möjligt lagra trafikuppgifter om telefonsamtal.

 

Någon överenskommelse om hur länge trafikuppgifterna ska sparas gjordes inte vid gårdagens möte.

 

För länder som av tekniska eller ekonomiska skäl har svårt att genomföra beslutet kommer det att finnas övergångsregler.

 

Förslaget har kritiserats av bland andra Advokatsamfundet, EUs datachefer och under nästa vecka väntas EU-parlamentet sälla sig till kritikerna. I det förslag till yttrande som parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter antagit är alla partigrupper överens om att initiativet bör dras tillbaka.

 

Men då polissamarbetet är mellanstatligt har parlamentet ingen beslutanderätt utan kan bara komma med synpunkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.