Ministern har slutat hoppas på TTIP

EU2016-11-10
Efter valet av Donald Trump till amerikansk president ger handelsminister Ann Linde, S, upp hoppet om frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Hon tror inte på fortsatta förhandlingar.

Enligt Ann Linde är handelsrelationerna med USA viktigare än någonsin. Mer än 100 000 svenska jobb är direkt beroende av handeln med USA, säger hon till Dagens Industri. Men de pågående förhandlingarna om TTIP tror hon inte kommer att fullföljas när Donald Trump tillträder som president i USA.

”Förhandlingarna kommer inte att fortsätta direkt när Donald Trump har blivit president. Om de över huvud taget tas upp igen får vi se”, säger hon till tidningen.

Den svenska exporten till USA är värd 90 miljarder kronor årligen, medan vi importerar för 30 miljarder kronor. Det gör USA till den viktigaste handelspartnern för Sverige utanför Europa, konstaterar handelsministern. Och valutgången förändrar inte den svenska handelsstrategin där USA är ett av 27 utpekade länder, säger Ann Linde till Dagens Industri.

”Det är väldigt mycket upp till oss att fortsätta den handel som vi faktiskt har och öka den. Det hade varit lättare med ett TTIP-avtal men det tror jag faktiskt inte på med Donald Trump som president”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.