Ministern har slutat hoppas på TTIP

EU2016-11-10

Efter valet av Donald Trump till amerikansk president ger handelsminister Ann Linde, S, upp hoppet om frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Hon tror inte på fortsatta förhandlingar.

Enligt Ann Linde är handelsrelationerna med USA viktigare än någonsin. Mer än 100 000 svenska jobb är direkt beroende av handeln med USA, säger hon till Dagens Industri. Men de pågående förhandlingarna om TTIP tror hon inte kommer att fullföljas när Donald Trump tillträder som president i USA.

”Förhandlingarna kommer inte att fortsätta direkt när Donald Trump har blivit president. Om de över huvud taget tas upp igen får vi se”, säger hon till tidningen.

Den svenska exporten till USA är värd 90 miljarder kronor årligen, medan vi importerar för 30 miljarder kronor. Det gör USA till den viktigaste handelspartnern för Sverige utanför Europa, konstaterar handelsministern. Och valutgången förändrar inte den svenska handelsstrategin där USA är ett av 27 utpekade länder, säger Ann Linde till Dagens Industri.

”Det är väldigt mycket upp till oss att fortsätta den handel som vi faktiskt har och öka den. Det hade varit lättare med ett TTIP-avtal men det tror jag faktiskt inte på med Donald Trump som president”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.