Avtal om frihandel EU-Kanada klart

EU2016-10-31

Frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada undertecknades på söndagen i Bryssel av Kanadas premiärminister Pierre Trudeau och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Ceta-avtalet har fördröjts av motstånd från den belgiska regionen Vallonien. Först sedan EU lovat att avtalets system för skiljedomar ska prövas av EU-domstolen gav Vallonien med sig, så att också Belgien kunde acceptera avtalet. Men fortfarande ska det undertecknade avtalet godkännas av parlamenten i alla medlemsländer och regioner för att träda i kraft.

”Vi sätter en nivå som kommer att avgöra globaliseringen under kommande år. Inget kommande handelsavtal kommer att kunna hållas under den nivå som vi uppnått idag med Kanada”, sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en pressträff tillsammans med Kanadas liberale premiärminister Pierre Trudeau, rapporterar Reuters.

EU-kommissionären Cecilia Malmström sade enligt Reuters att förhandlingarna om motsvarande frihandelsavtal, TTIP, mellan USA och EU inte är döda, men diskussionerna får avvakta tills en ny president I USA har tillträtt efter årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Frihandel
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA