Avtal om frihandel EU-Kanada klart

EU2016-10-31
Frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada undertecknades på söndagen i Bryssel av Kanadas premiärminister Pierre Trudeau och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Ceta-avtalet har fördröjts av motstånd från den belgiska regionen Vallonien. Först sedan EU lovat att avtalets system för skiljedomar ska prövas av EU-domstolen gav Vallonien med sig, så att också Belgien kunde acceptera avtalet. Men fortfarande ska det undertecknade avtalet godkännas av parlamenten i alla medlemsländer och regioner för att träda i kraft.

”Vi sätter en nivå som kommer att avgöra globaliseringen under kommande år. Inget kommande handelsavtal kommer att kunna hållas under den nivå som vi uppnått idag med Kanada”, sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en pressträff tillsammans med Kanadas liberale premiärminister Pierre Trudeau, rapporterar Reuters.

EU-kommissionären Cecilia Malmström sade enligt Reuters att förhandlingarna om motsvarande frihandelsavtal, TTIP, mellan USA och EU inte är döda, men diskussionerna får avvakta tills en ny president I USA har tillträtt efter årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Frihandel
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.