Belgisk region hot mot frihandel med Kanada

EU2016-10-19

Det framförhandlade frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, Ceta, tycks vara på väg att stupa på mållinjen. Den belgiska regionen Vallonien blockerar Belgien från att underteckna avtalet.

När EUs handelsministrar möttes i Luxemburg i går stod det klart att 27 av 28 medlemsländer kan komma att acceptera utkastet till avtal. Rumänien och Bulgarien har invändningar angående viseringsfrågor. Men i Belgien blockeras ett ja till avtalet av regionparlamentet i Vallonien, som hittills vägrat ställa sig bakom avtalet. Anledningen är att regionen vill skydda sitt jordbruk. Nu tas frågan vidare till ministerrådet 20-21 oktober, där EUs stats- och regeringschefer möts.

De svenska facken ställer sig i huvudsak positiva till Ceta. I en gemensam debattartikel på Europaportalen skriver TCO, LO och Saco att Sveriges utveckling ”är ett exempel på att handel och öppenhet mot omvärlden skapar välstånd, jobb och tillväxt”. Centralorganisationerna är därför positiva till att EU sluter frihandelsavtal med omvärlden, även om de känner viss oro för den svenska modellen:

”För oss är kollektivavtalens status och arbetsmarknadsparternas autonomi av yttersta vikt. Vi har därför i ett brev till Sveriges regering uppmanat till att respekten för kollektivavtal och strejkrätten i Ceta ska förtydligas”, skriver ordförandena Eva Nordmark, TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Göran Arrius, Saco.

Därför föreslår de att avtalet kompletteras med en särskild, rättsligt bindande, deklaration som förtydligar att Ceta skyddar offentliga tjänster och inte påverkar rätten att förhandla, teckna och tillämpa kollektivavtal samt att vidta stridsåtgärder.

Den svenska regeringen ser positivt på avtalet och bedömer att Ceta är av stort ekonomiskt intresse för Sverige.

”Ceta-avtalet innebär en historisk möjlighet för EU och Kanada att ingå ett frihandelsavtal”, skriver EU- och handelsminister Ann Linde, S, i ett pressmeddelande.

De svenska fackens oro för att frihandelsavtalet ska få negativa konsekvenser för den svenska modellen viftas bort av EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, i en replik på de svenska centralorganisationernas debattartikel:

”Den svenska modellen har överlevt det mest långtgående ekonomiska samarbetet i världen, EUs inre marknad, så hur skulle då ett frihandelsavtal med Kanada äventyra densamma? Skälet till att svenska fackföreningar alltid välkomnat frihandel är uppenbart – flertalet av deras medlemmar är direkt beroende av frihandel”, skriver Christofer Fjellner i sitt inlägg på Europaportalen.

Ceta har förhandlats fram under åren 2009-2014. Förhandlingar har förts mellan Kanada och EU, men också mellan EUs medlemsstater. Ceta innebär bland annat att mer än 99 procent av handelstullarna mellan EU och Kanada försvinner. Målsättningen är att Ceta ska undertecknas vid ett planerat toppmöte mellan Kanada och EU i Bryssel 27 oktober. Men fortfarande kan vallonerna i Belgien bli tuvan som stjälper hela lasset. Nås ingen enighet till 27 oktober ställs toppmötet in och den liberale kanadensiske premiärministern Justin Trudaeaus officiella EU-besök skjuts på framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA