”Stor öppenhet i TTIP-förhandlingar”

EU2015-10-02
Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP är tillräckligt transparenta. Det hävdar kommissionär Cecilia Malmström i en kommentar till Europaportalen efter kritiken från Frankrike.

Den franske handelsministern Matthias Fekl var häromdagen skarpt kritisk mot TTIP-förhandlingarna och hotade med att Frankrike helt kan komma att lämna förhandlingsbordet. Men den ansvariga svenska handelskommissionären Cecilia Malmström säger till Europaportalen att kritiken är missvisande:

”Vi har en mycket stor öppenhet i de här förhandlingarna. Frankrikes regering är informerad om varje steg vi tar och jag pratar med handelsministern flera gånger i månaden”, säger Cecilia Malmström till Europaportalen.

Enligt Cecilia Malmström genomförs kontinuerliga konsultationer med alla inblandade parter:

”Vi konsulterar med medlemsländerna inför varje förhandlingsrunda exakt vad vi ska göra. Samma sak med Europaparlamentet. Vi har en stor rådgivande grupp med representanter från såväl näringslivet och fackföreningar som också får konsultation. Jag och mina medarbetare åker runt i hela EU och pratar om de här frågorna”, säger hon till Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Frihandel
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.