”OK med politiskt aktiva poliser”

POLISEN2009-08-13
Normalt ska det inte vara några problem att som polis ta på sig politiska uppdrag. Det säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Karl Pfeifer i en kommentar till tvisten med Polisförbundet.

Arbetsgivarverket företräder staten i den tvist om polisers politiska uppdrag som hamnat i Arbetsdomstolen, AD. Tre poliser i Västerbottens län förbjöds tidigare i sommar att sitta kvar på sina uppdrag i socialnämnderna i tre av länets kommuner. Enligt länspolismästaren är det oförenligt med arbetet som polis att sitta i en socialnämnd.

– Det är mycket viktigt att framhålla att frågan gäller just socialnämnden och rollen som ordförande eller annan ledande funktion i socialnämnden, inte politiska uppdrag generellt, säger Karl Pfeifer i ett pressmeddelande.

Enligt Karl Pfeifer är det en principiell konflikt mellan plikten som polis, att ingripa om man i eller utom tjänsten får kännedom om något brottsligt, och den absoluta sekretess som gäller för individärenden i en socialnämnd.

– Jag ser inga problem med andra typer av politiska uppdrag, men varje ärende om bisyssla måste prövas enskilt. Generellt är politiskt engagemang inget problem för poliser eller andra statsanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.