Polisfacket går till AD

POLISEN2009-08-12
Polisförbundet drar staten inför Arbetsdomstolen, AD. Anledningen är att tre polismän i Västerbotten förbjudits att arbeta politiskt och tvingats lämna sina förtroendeuppdrag.

I början av juni meddelades beslutet att de tre polismännen i Västerbotten måste avsäga sig sina uppdrag. Christer Ekbäck, S, tvingas lämna uppdraget som ordförande i socialnämnden i Lycksele, Katharina Hallin, M, får sluta som socialnämndsordförande i Vilhelmina och Kenneth Fahlesson, S, får lämna sin plats i socialnämnden i Skellefteå, där han suttit i 17 år.

Enligt länspolismyndigheten är det just uppdrag i socialnämnd som inte är förenliga med polisyrket.

Nu går Polisförbundet till Arbetsdomstolen för att försvara polisers rätt att arbeta i politiken:

– Vi tycker att det är en grundlagsskyddad rättighet att engagera sig politiskt, säger Lars Bergman, andre vice ordförande för Polisförbundet till Dagens Nyheter.

På torsdag har AD en första beredning av ärendet. Polisförbundet har begärt ett interimistiskt beslut att de tre poliserna ska få fortsätta med sina politiska uppdrag till dess att AD fattar ett definitivt beslut. Huvudförhandlingarna kommer förmodligen inte att hållas förrän nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av sigurd (ej verifierad) tors, 08/13/2009 - 10:12
Nu får dom bestämma sig, Polisförbundet. När det gäller intern arbetsfördelning inom polisverksamheten, är alltid polisbehörigheten, dvs att kunna fatta beslut enligt polislagen, att ha skyldigheten att rapportera brott, det avgörande för att befattningar skall bemannas med poliser och inte civilanställda. När nu RPS och AgV kommer fram till att kombinationen ordförande i Socialnämnd med beslutsrätt i olika sociala beslut, ex.vis omhändertagande och med särskild sekretess i dessa beslut och en polismans rapportskyldighet vid kännedom om brott, som inte passar ihop, så rämnar inte hela världen för polisers politiska engagemang. Märk, det är inte politiska uppdrag i allmänhet utan just "olämpliga" kombinationer som ifrågasätts.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.