Rekordnivåer för sjukskrivning under pandemin

SJUKFÖRSÄKRINGEN2022-04-01

Pandemin ökade risken för sjukskrivning inom vissa yrkesgrupper och minskade den inom andra, konstaterar Försäkringskassan i en rapport till regeringen. För yrkesgrupper med kontorsarbete minskade risken, visar rapporten.

I kvinnodominerade kontaktyrken inom vård, skola och omsorg har pandemin lett till högre risk att utsättas för smitta på arbetet, men också en ökad risk för högre arbetsbelastning, vilket i sig ökar risken för sjukskrivning, enligt Försäkringskassans rapport till regeringen. Mansdominerade yrkesgrupper med hög risk för sjukskrivning under pandemin var taxi-, buss- och spårvagnsförare. Risken för sjukskrivning var för dem cirka 40 procent högre än genomsnittet bland anställda i alla yrkesgrupper.

Inom yrkesgrupper med kontorsarbete har risken för sjukskrivning i stället minskat, konstaterar myndigheten. Distansarbete har enligt rapporten varit gynnsamt när det gäller risken för sjukskrivning. Yrkesgrupper som utför kontorsarbete har generellt sett en lägre risk för sjukskrivning, och den risken har minskat ytterligare under pandemin.

”Kontorsarbetande har under pandemin i stor utsträckning arbetat på distans och därmed har de i lägre grad utsatts för smittorisk på arbetet, både för covid-19, men också för andra säsongsvirussjukdomar. Den här gruppen har också i lägre grad behövt avstå från arbete om de har drabbats av covidliknande symtom, vilket ytterligare har sänkt sjukfrånvaron i denna grupp”, konstaterar Försäkringskassans analytiker Fanny Jatko i ett pressmeddelande.

Inflödet har enligt rapporten nått rekordnivåer under pandemin inom både sjukpenning och smittbärarpenning. Försäkringskassan har också fått nya uppgifter i form av nya pandemirelaterade ersättningar, till exempel ersättning för karens, ersättning till riskgrupper samt en ny utformning av ersättning till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader. Trots att socialförsäkringen och Försäkringskassan har varit utsatt för ett exceptionellt högt tryck under pandemin har Försäkringskassan enligt rapporten klarat sitt uppdrag.

”Under pandemin har fler människor haft behov av ersättning för förlorade arbetsinkomster på grund av sjukdom och smitta. Samtidigt har regeländringar i sjukförsäkringen gjort att fler och nya grupper har kunnat få ersättning. Till exempel har drygt två miljoner fått ersättning för karens”, konstaterar Fanny Jatko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA