Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hinner inte med att handlägga återkrav av felaktiga utbetalningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport till regeringen.
Riskerna för felaktiga utbetalningar är stora när mottagaren har inkomster från andra länder, framhåller Riksrevisionen efter en granskning och rekommenderar ökat informationsutbyte myndigheter emellan.
Regeringen föreslår att Försäkringskassan ska få ett ökat anslag med 820 miljoner kronor nästa år – och 445 miljoner kronor extra redan i år. ”Det är bra, men det är lite för sent och lite för lite pengar”, säger Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.
Sjukskrivna kan sedan 2021 få sin arbetsförmåga prövad mot sitt ordinarie arbete även efter 180 dagar. Men Försäkringskassan överanvänder undantaget, menar Riksrevisionen i en granskning. ”Riksrevisionens rapport visar att undantaget har avsedd effekt, vilket TCO välkomnar”, kommenterar TCOs ordförande Therese Svanström rapporten.
Sommar och semester betyder också fler fysiska skador som leder till sjukskrivning, konstaterar Försäkringskassan. Samtidigt minskar antalet sjukfall på grund av psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen.
Socialförsäkringen tar allt mindre andel av den svenska bruttonationalprodukten, BNP, visar Försäkringskassans senaste statistik. Under förra året var socialförsäkringens andel av BNP den lägsta på 25 år.
Telefonköerna till Försäkringskassan växer sedan myndigheten dragit ned på sina öppettider. STs avdelningsordförande Thomas Åding har förståelse för arbetsgivarens prioritering, men vittnar om en allt hårdare arbetsmiljö för handläggarna. ”Det är tuffa timmar i telefon”, säger han.
En anställd på Försäkringskassan registrerade restid till och från jobbet som arbetstid och gjorde flera otillåtna slagningar i myndighetens ärendehanteringssystem, enligt arbetsgivaren, som nu gjort en åtalsanmälan om dataintrång.
Försäkringskassan sänker medarbetarnas friskvårdsbidrag till 2 000 kronor per år för att spara pengar. STs avdelningsordförande Thomas Åding är missnöjd med arbetsgivarens besparingar, som även innebär att fruktkorgar och personalvårdande aktiviteter som julbord och sommarfest slopas.
Den som förlorar sin sjukpenning och står långt ifrån arbetsmarknaden behöver bättre stöd och insatser än dem Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan erbjuder, fastslår Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.
Hittills i år har 700 jobb försvunnit från Försäkringskassan, skriver Arbetsvärlden. Visstidsanställningar har avvecklats och mycket få av de tillsvidareanställda som slutar sin tjänst ersätts. Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, varnar för att gränsen snart är nådd.
STs medlemmar på Försäkringskassan får i snitt en löneökning strax över det centrala löneavtalets så kallade oenighetsutrymme på 4,1 procent. ”Hade vi inte haft siffran i avtalet hade det varit väldigt svårt för oss att nå den här nivån”, säger STs avdelningsordförande Thomas Åding.
Det finns stora skillnader i nyttjandet av sjukförsäkringen, konstaterar Försäkringskassan i en rapport till regeringen. Under de senaste två decennierna har gapet mellan kvinnor med hög inkomst och kvinnor med låg inkomst ökat kraftigt, visar rapporten. Även bland männen är andelen som får sjukpenning lägre bland höginkomsttagare än bland låginkomsttagare.
Regeringen har enligt Riksrevisionen inte gjort tillräckligt för att undvika felaktiga utbetalningar när arbetsgivare får ersättning för höga sjuklönekostnader. Det handlar både om ansvarsfördelningen mellan ansvariga myndigheter och regelverkets utformning.
Ett år efter införandet av särskilda regler för sjukersättning till äldre konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att Försäkringskassan har svårt att tolka regelverket. ”Det blir en väldigt stor skillnad i krav på omställning mellan sjukersättningens vanliga regler och äldrereglerna”, konstaterar utredaren Louise Grönqvist.