Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan sekretesskyddade uppgifter utan föregående sekretessprövning lämnats ut till sociala myndigheter.
Regeringen har beslutat att utreda olika delar av sjukförsäkringen. Tre utredningar ska se över läkarintygets betydelse, beräkningen av sjuk- och aktivitetsersättning samt göra en översyn av genomförda förändringar.
Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Försäkringskassan sedan myndigheten underlåtit att följa en dom om sjukpenning från förvaltningsrätten.
Personer med svagare ställning på arbetsmarknaden får oftare avslag när de begär sjukpenning, visar en ny studie från Försäkringskassan. Studien visar också på regionala variationer samt skillnad mellan olika diagnoser.
Försäkringskassan väntar ökade kostnader för socialförsäkringen under året. Framför allt är det kostnaderna för sjukförsäkring och assistans som kommer att stiga, enligt myndighetens prognos till regeringen.
Pandemin ökade risken för sjukskrivning inom vissa yrkesgrupper och minskade den inom andra, konstaterar Försäkringskassan i en rapport till regeringen. För yrkesgrupper med kontorsarbete minskade risken, visar rapporten.
Många sjukskrivna tjänstemän får inte tillräcklig hjälp att komma tillbaka till jobbet, visar en rapport från TCO. Bristerna är störst för kvinnor. Bara varannan långtidssjukskriven vill tillbaka till sitt tidigare arbete.
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska se över reglerna för karensavdrag och sjuklön. Utredaren ska bland annat överväga förändringar i lagen i syfte att minska riskerna för sjuknärvaro på jobbet.
Försäkringskassans interna utredning av hanteringen av sjukförsäkringen blev kortvarig och analysen ofullständig, konstaterar Statskontoret som granskar myndighetens förändringsarbete.
Varken arbetsgivare eller Försäkringskassan tar ett tillräckligt ansvar för den förstärkta rehabilitering som regeringen drivit igenom, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en uppföljning.
Rätten till sjukpenning efter sex månader kommer från 1 september nästa år att prövas mot en eller flera yrkesgrupper, i stället för mot hela arbetsmarknaden. Det står nu klart sedan samtliga partier i riksdagen utom Moderaterna röstat för regeringens förslag om ändrade regler.
Regeringen föreslår att taket i sjukförsäkringen höjs från 8 till 10 prisbasbelopp från 1 januari 2022, enligt ett pressmeddelande. Regeringen föreslår även att tidsgränserna i rehabiliteringskedjan förlängs.
Ännu en utredning ska granska brister i Försäkringskassans hantering av sjukförsäkringen. Denna gång är det Statskontoret som får i uppdrag att följa och bedöma den interna genomlysning som Försäkringskassan för närvarande gör på eget initiativ.
Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska på uppdrag av regeringen ta fram ett stödmaterial för handläggare inom sjukförsäkringen. Materialet ska stödja handläggarna i deras arbete med att bedöma en persons arbetsförmåga inom en angiven yrkesgrupp.
Efter 180 sjukdagar ska Försäkringskassan bedöma den sjukskrivnes arbetsförmåga mot ett normalt förekommande arbete inom en angiven yrkesgrupp, föreslår regeringen. I dag görs detta gentemot arbetsmarknaden som helhet. Regeringen har också beslutat att omformulera det omdiskuterade uppdraget till Försäkringskassan att minska sjukpenningtalet.