Rullgardinen drogs ned hos Polisen

POLISEN2017-03-31
​En polischef i Västmanland är åtalad för ofredande av en underställd efter att denne har pratat med media. Sedan dess har myndigheten lagt locket på och duckat för journalisters frågor. För det får polisregionen det mindre prestigefulla priset ”Årets rullgardin”, av Föreningen grävande journalister.

”Har du pratat med media är du död.”, ska polisområdeschefen i Västmanland ha sagt till Salas polischef, enligt SVTs avslöjande i höstas. Några dagar tidigare hade Salachefen kritiserat den nya organisationen inom Polisen i en intervju.

Områdeschefen har både åtalats för ofredande och avgått på egen begäran efter händelsen. Men i media har Polisregion mitt inte uttalat sig speciellt mycket sedan dess. För det får den nu priset ”Årets rullgardin” av Föreningen grävande journalister.

”Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion mitt har försökt inskränka på.”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut i Uppsala under det så kallade Grävseminariet, som föreningen anordnar varje år, och är tänkt att uppmärksamma och stödja granskande journalistik.

Förra året gick priset till Sjöfartsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.