Polischef hotad av chef efter SVT-intervju

POLISEN2016-10-25

”Har du pratat om det här i media är du död”. Det hotet fick polischefen i Sala, Agneta Kumlien, ta emot av sin chef enligt flera vittnen.

Polischefen i Sala, Agneta Kumlien, kritiserade den nya polisorganisationen i en intervju i SVT Nyheter i Västmanland. Kritiken gällde hur omorganisationen slår mot mindre orter och i synnerhet nattetid.

”Man förstår inte att det bara finns en patrull. Man förstår inte att plockar man bort en person – då blir det tomt”, sade hon och kritiserade omorganisationen för att ha ett Stockholmsperspektiv.

”Jag har jobbat på polisen sedan 1976 och tycker att jag känner till området och problematiken. När man då flaggar för att det här håller inte, det här kommer inte att gå bra – då förtjänar man att bli lyssnad på”, fortsatte Agneta Kumlien, oroad för sina kollegors hälsa.

När SVT sedan sökte regionpolischef Carin Götblad hänvisade hon till polischefen i Västmanland, Lena Tysk.

Hon fick, enligt SVT, ett utbrott på Agneta Kumlien, i samband med intervjuförfrågan. Flera personer bekräftar att Lena Tysk tryckte upp sin mobiltelefon i ansiktet på Agneta Kumlien och sade: ”Har du pratat om det här i media är du död”.

Enligt den grundlagsskyddade meddelarfriheten som regleras i tryckfrihetsförordningen har alla statligt anställda rätt att uttala sig i media.

Varken Agneta Kumlien eller Lena Tysk vill, enligt SVT, kommentera det inträffade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA