Polischef hotad av chef efter SVT-intervju

POLISEN2016-10-25
”Har du pratat om det här i media är du död”. Det hotet fick polischefen i Sala, Agneta Kumlien, ta emot av sin chef enligt flera vittnen.

Polischefen i Sala, Agneta Kumlien, kritiserade den nya polisorganisationen i en intervju i SVT Nyheter i Västmanland. Kritiken gällde hur omorganisationen slår mot mindre orter och i synnerhet nattetid.

”Man förstår inte att det bara finns en patrull. Man förstår inte att plockar man bort en person – då blir det tomt”, sade hon och kritiserade omorganisationen för att ha ett Stockholmsperspektiv.

”Jag har jobbat på polisen sedan 1976 och tycker att jag känner till området och problematiken. När man då flaggar för att det här håller inte, det här kommer inte att gå bra – då förtjänar man att bli lyssnad på”, fortsatte Agneta Kumlien, oroad för sina kollegors hälsa.

När SVT sedan sökte regionpolischef Carin Götblad hänvisade hon till polischefen i Västmanland, Lena Tysk.

Hon fick, enligt SVT, ett utbrott på Agneta Kumlien, i samband med intervjuförfrågan. Flera personer bekräftar att Lena Tysk tryckte upp sin mobiltelefon i ansiktet på Agneta Kumlien och sade: ”Har du pratat om det här i media är du död”.

Enligt den grundlagsskyddade meddelarfriheten som regleras i tryckfrihetsförordningen har alla statligt anställda rätt att uttala sig i media.

Varken Agneta Kumlien eller Lena Tysk vill, enligt SVT, kommentera det inträffade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.