Chef döms för efterforskning

ÖPPENHET2016-06-15

En chef på Arbetsförmedlingen som frågat de anställda om de talat med media, varnas nu av myndighetens personalansvarsnämnd. På Migrationsverket har en enhetschef dömts till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

I samband med att SVT gjorde ett reportage om Arbetsförmedlingen frågade en chef på myndigheten sina anställda om de nyligen talat med media – och vad det i så fall gällde. Nu får chefen en varning av myndighetens personalansvarsnämnd. Enligt nämnden har chefen inte direkt brutit mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen, men agerandet var ändå olämpligt.

En lokal chef vid Migrationsverket anmäldes tidigare i år till Justitiekanslern, JK, sedan denne skickat ett mejl till reportern på Hallandsposten och frågat ”vem som informerar er om de tre boenden som vi tittar på”. Tidningens chefredaktör anmälde händelsen till JK som väckte åtal.

Nu har tingsrätten kommit fram till att formuleringen i mejlet visar att syftet varit att ta reda på vem som varit källan. Det skriver den lokala tidning som följde Migrationsverkets upphandlingar av boenden inom spridningsområdet. Tingsrätten dömer chefen till 40 dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA