Chef döms för efterforskning

ÖPPENHET2016-06-15
En chef på Arbetsförmedlingen som frågat de anställda om de talat med media, varnas nu av myndighetens personalansvarsnämnd. På Migrationsverket har en enhetschef dömts till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

I samband med att SVT gjorde ett reportage om Arbetsförmedlingen frågade en chef på myndigheten sina anställda om de nyligen talat med media – och vad det i så fall gällde. Nu får chefen en varning av myndighetens personalansvarsnämnd. Enligt nämnden har chefen inte direkt brutit mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen, men agerandet var ändå olämpligt.

En lokal chef vid Migrationsverket anmäldes tidigare i år till Justitiekanslern, JK, sedan denne skickat ett mejl till reportern på Hallandsposten och frågat ”vem som informerar er om de tre boenden som vi tittar på”. Tidningens chefredaktör anmälde händelsen till JK som väckte åtal.

Nu har tingsrätten kommit fram till att formuleringen i mejlet visar att syftet varit att ta reda på vem som varit källan. Det skriver den lokala tidning som följde Migrationsverkets upphandlingar av boenden inom spridningsområdet. Tingsrätten dömer chefen till 40 dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.