Åtalas för efterforskning av källa

ÖPPENHET2016-06-23
En hög tjänsteman vid Göteborgs universitet åtalas av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet. Tjänstemannen ska ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till Göteborgs-Posten, GP.

I en artikel i februari avslöjade GP bland annat hur chefstjänstemannen bett en annan anställd att försöka förmå enskilda medarbetare att ta bort kritiska kommentarer från Facebook. ”Så länge inläggen ligger kvar, utgör de en risk för arbetsmiljön och är till skada för den som utsätts”, skrev hen i ett mejl. 

Sedan det blivit känt att chefen försökt efterforska vem som lämnat uppgifter till GP anmälde organisationen Academic rights watch, ARW, händelsen till JK. Efter en utredning har JK nu väckt åtal för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen.

Enligt GP konstaterar JK att efterforskningen av GPs källa har varit uppsåtlig. Tidningen skriver att JK uppdrar till kammaråklagare Peter Larsson vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg att hålla i åtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.