Åtalas för efterforskning av källa

ÖPPENHET2016-06-23

En hög tjänsteman vid Göteborgs universitet åtalas av Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet. Tjänstemannen ska ha försökt ta reda på vem som lämnat uppgifter till Göteborgs-Posten, GP.

I en artikel i februari avslöjade GP bland annat hur chefstjänstemannen bett en annan anställd att försöka förmå enskilda medarbetare att ta bort kritiska kommentarer från Facebook. ”Så länge inläggen ligger kvar, utgör de en risk för arbetsmiljön och är till skada för den som utsätts”, skrev hen i ett mejl.

Sedan det blivit känt att chefen försökt efterforska vem som lämnat uppgifter till GP anmälde organisationen Academic rights watch, ARW, händelsen till JK. Efter en utredning har JK nu väckt åtal för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen.

Enligt GP konstaterar JK att efterforskningen av GPs källa har varit uppsåtlig. Tidningen skriver att JK uppdrar till kammaråklagare Peter Larsson vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg att hålla i åtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA