Föreläggande mot Göteborgs universitet

HÖGSKOLAN2016-08-18
Arbetsmiljöverket har lagt ett föreläggande på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Myndigheten kräver att fakulteten anlitar utomstående experter och gör en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön.

Föreläggandet kommer efter flera år av svåra motsättningar mellan två institutioner på fakulteten. Som Publikt rapporterat tidigare har en av institutionscheferna åtalats av Justitiekanslern för efterforskning av källor, och hon har nu lämnat sin chefspost.

Förhållandena på de två arbetsplatserna ledde till att ett skyddsombud från förhandlingsrådet OFR, där ST ingår, och ett skyddsombud från Saco-S skickade in anmälningar till Arbetsmiljöverket. Myndigheten gjorde en inspektion i maj och beslutade sedan om ett föreläggande.

Enligt Arbetsmiljöverket upplever personal vid båda institutionerna oro, olust och koncentrations- och sömnproblem. Några har också blivit sjukskrivna.

Myndighetens krav på fakulteten är att man senast 1 oktober ska ha en tidsatt handlingsplan för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Extern expertis ska tillkallas för både planering och genomförande.

Arbetsmiljöverket konstaterar att universitetets ledning planerar att beställa konsulthjälp för att bearbeta problemen och förbättra arbetsmiljön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.