Efterforskning prövas av hovrätten

ÖPPENHET2017-04-11
Hovrätten tar upp domen mot en chefstjänsteman vid Göteborgs universitet, som i höstas dömdes för brott mot efterforskningsförbudet. Det var tjänstemannen som överklagade domen.

Enligt domen i tingsrätten hade chefstjänstemannen bett en annan chef att försöka förmå medarbetare att ta bort kritiska kommentarer från Facebook. ”Så länge inläggen ligger kvar, utgör de en risk för arbetsmiljön och är till skada för den som utsätts”, skrev hen i ett mejl. Mejlväxlingen avslöjades av Göteborgs-Posten.

Organisationen Academic rights watch anmälde händelsen till Justitiekanslern, JK. Efter utredning väckte JK åtal för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen, och i tingsrätten dömdes tjänstemannen till dagsböter om 15 000 kronor och till att betala rättegångskostnader med 35 000 kronor.

Nu har hovrätten gett prövningstillstånd för den dömde tjänstemannen, skriver Göteborgs-Posten. För överklagande av domar som endast gett påföljden böter krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.