Efterforskning kan gå till personalansvarsnämnd

HÖGSKOLAN2016-03-09
Den institutionschef på Göteborgs universitet som misstänks för att ha efterforskat källor bör anmälas till personalansvarsnämnden, anser myndighetens internrevision. Däremot bedöms försök att stoppa kritiska inlägg på Facebook inte som en brottslig handling.

Prefekten hade mejlat en kollega och frågat hur ett tidigare internt mejl kunnat nå Göteborgs-Posten. Agerandet var ett brott mot det grundlagsstadgade efterforskningsförbudet, bedömer internrevisionen, som vill att lärosätets personalansvarsnämnd prövar frågan. Händelsen anmäldes även till Justitiekanslern, som inlett en förundersökning om misstanke om brott mot efterforskningsförbudet.

Till bakgrunden hör att det sedan länge finns motsättningar på den institution där prefekten arbetar och på ytterligare en institution. I december förra året uppstod en debatt i en öppen Facebookgrupp angående en tidningsartikel om prefekten. När det dök upp kritiska kommentarer som ”vänskapskorruption” och ”beklämmande” bad hen en chefskollega på en annan institution att försöka förmå skribenterna att ta bort sina inlägg.

Enligt en rapport från universitetets internrevision var detta olämpligt men inte olagligt. Facebook är en icke grundlagsskyddad webbplats inte förbjudet att kontrollera vem som skriver där. ”Det får dock bedömas som högst olämpligt att prefekten, direkt eller indirekt, ägnar sig åt sådan efterforskning”, sägs det i rapporten.

Internrevisionen har anlitat extern expertis för att avgöra om Facebookinläggen skulle kunna betraktas som brottsligt förtal, men de anses hålla sig på rätt sidan om lagens råmärken. ”Det ligger i sakens natur att chefer utsätts för kritik, ibland kraftig och onyanserad sådan”, skriver internrevisionen. Chefen kan välja att gå i polemik, men måste då betänka att hen agerar ur en kontrollerande position.

Samtidigt anser internrevisionen att universitetet och fakulteten måste ta itu med de interna stridigheterna på de två berörda institutionerna. Motsättningarna har enligt rapporten nått en sådan nivå att de både blir tärande och riskerar att försämra universitetets rykte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.