Dömd för efterforskande av källa

ÖPPENHET2017-01-27
En tidigare prefekt vid Göteborgs universitet döms av Göteborgs tingsrätt till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

Det var i februari 2016 som prefekten kontaktades av Göteborgs-Posten och ombads kommentera en mejlkonversation mellan sig och en kollega vid samma fakultet. Prefekten skickade då ett mejl till kollegan och frågade hur mejlkonversationen kunnat hamna hos Göteborgs-Posten.

Tingsrätten anser att det mejlet utgjorde ett efterforskande av källa, vilket är förbjudet enligt grundlagen, och att den tidigare prefekten måste ha insett att det kunde uppfattas så. Med hänsyn till omständigheterna anser tingsrätten även att denne skickat mejlet i egenskap av prefekt och hen döms därför för brott mot efterforskningsförbudet.

”Rätten har varit helt enig om utgången i målet. Samtidigt har det beaktats att mejlkonversationen på sätt och vis har varit kulmen på en för prefekten mycket svår arbetssituation och att hen med visst fog varit både upprörd och känt sig utsatt. Påföljden har därför bestämts till 30 dagsböter, vilket är lägsta möjliga antal”, skriver lagmannen Johan Kvart i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.