Enhetschef åtalas för efterforskande

ÖPPENHET2016-04-21

Justitiekanslern, JK, har beslutat att väcka åtal mot en enhetschef vid Migrationsverket. Enligt JK har enhetschefen efterforskat källan till en artikel om att myndigheten erbjudits lokala boenden.

Upprinnelsen till JKs åtal är en artikel i en lokaltidning i november i fjol, där tidningen berättade om tre boenden som erbjudits Migrationsverket. I ett mejl till reportern ska enhetschefen ha frågat vem som ”informerar er om de tre boenden som vi tittar på”, skriver samma tidning. Tidningens chefredaktör anmälde enhetschefen till JK för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.

Efter en förundersökning har JK nu beslutat att väcka åtal mot enhetschefen för brott mot efterforskningsförbudet. Vid en fällande dom kan brottet ge böter eller fängelse i högst ett år.

Enhetschefen är för närvarande sjukskriven och vill inte kommentera JKs beslut, men säger till den aktuella lokaltidningen att frågan hade ett vällovligt syfte, och inte i första hand syftade till att få reda på vem som informerade tidningen:

”Jag ville skydda boendena till varje pris”, säger hen till tidningen.

Rättegången om brott mot efterforskandeförbudet kommer att genomföras vid den lokala tingsrätten. Kammaråklagare Bo Birgersson vid Ekobrottsmyndigheten har fått JKs uppdrag att driva målet, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA