Enhetschef åtalas för efterforskande

ÖPPENHET2016-04-21
Justitiekanslern, JK, har beslutat att väcka åtal mot en enhetschef vid Migrationsverket. Enligt JK har enhetschefen efterforskat källan till en artikel om att myndigheten erbjudits lokala boenden.

Upprinnelsen till JKs åtal är en artikel i en lokaltidning i november i fjol, där tidningen berättade om tre boenden som erbjudits Migrationsverket. I ett mejl till reportern ska enhetschefen ha frågat vem som ”informerar er om de tre boenden som vi tittar på”, skriver samma tidning. Tidningens chefredaktör anmälde enhetschefen till JK för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.

Efter en förundersökning har JK nu beslutat att väcka åtal mot enhetschefen för brott mot efterforskningsförbudet. Vid en fällande dom kan brottet ge böter eller fängelse i högst ett år.

Enhetschefen är för närvarande sjukskriven och vill inte kommentera JKs beslut, men säger till den aktuella lokaltidningen att frågan hade ett vällovligt syfte, och inte i första hand syftade till att få reda på vem som informerade tidningen:

”Jag ville skydda boendena till varje pris”, säger hen till tidningen.

Rättegången om brott mot efterforskandeförbudet kommer att genomföras vid den lokala tingsrätten. Kammaråklagare Bo Birgersson vid Ekobrottsmyndigheten har fått JKs uppdrag att driva målet, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.