Chef misstänks för att ha efterforskat källa

MIGRATIONSVERKET2015-11-30

En chef vid Migrationsverket har anmälts till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet. JK har nu inlett en förundersökning.

I november publicerade Hallandsposten en artikel där det bland annat fanns uppgifter om vilka boenden som fanns tillgängliga i Laholms kommun. I samband med artikeln fick reportern ett mejl från en chef på Migrationsverket som ville veta vem som informerat reportern.

Det fick tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Viveka Hedbjörk att anmäla händelsen till JK. I anmälan skriver hon att hon inte kan tolka mejlet som annat än ett brott mot efterforskningsförbudet.

JK är inne på samma linje:

”På grund av de uppgifter som har framkommit finns det anledning att anta att brott mot efterforskningsförbudet har begåtts”, skriver JK och inleder en förundersökning.

Förundersökningen leds av Ekobrottsmyndigheten som ska återrapportera till JK.

Enligt tryckfrihetsförordningen står det var och en fritt att meddela uppgifter för offentliggörande i tryck och myndigheter får inte efterforska vem som lämnat uppgifterna, det så kallade efterforskningsförbudet.

Brott mot efterforskningsförbudet kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA