Chef misstänks för att ha efterforskat källa

MIGRATIONSVERKET2015-11-30
En chef vid Migrationsverket har anmälts till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet. JK har nu inlett en förundersökning.

I november publicerade Hallandsposten en artikel där det bland annat fanns uppgifter om vilka boenden som fanns tillgängliga i Laholms kommun. I samband med artikeln fick reportern ett mejl från en chef på Migrationsverket som ville veta vem som informerat reportern.

Det fick tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Viveka Hedbjörk att anmäla händelsen till JK. I anmälan skriver hon att hon inte kan tolka mejlet som annat än ett brott mot efterforskningsförbudet. 

JK är inne på samma linje:

”På grund av de uppgifter som har framkommit finns det anledning att anta att brott mot efterforskningsförbudet har begåtts”, skriver JK och inleder en förundersökning.

Förundersökningen leds av Ekobrottsmyndigheten som ska återrapportera till JK.

Enligt tryckfrihetsförordningen står det var och en fritt att meddela uppgifter för offentliggörande i tryck och myndigheter får inte efterforska vem som lämnat uppgifterna, det så kallade efterforskningsförbudet. 

Brott mot efterforskningsförbudet kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.