Dömd chef riskerar avsked

MIGRATIONSVERKET2016-09-09
I juni dömdes en chef på Migrationsverket för att ha efterfrågat mediers källor. Nu riskerar chefen även att få sparken. Frågan ska prövas av myndighetens personalansvarsnämnd.

Grundlagens så kallade efterforskningsförbud innebär att det är straffbart för myndighetsföreträdare att försöka ta reda på vem som lämat uppgifter till massmedier.

Efter tingsrättens dom, där chefen dömdes till dagsböter för till brott mot efterförskningsförbudet, har Migrationsverket också gjort en utredning av hans ledarskap.

Enligt regionchefens anmälan till myndighetens ansvarsnämnd har den dömda chefen uppvisat ”bristande chefsförmåga”, inte följt ingångna ramavtal, samt visat dåligt omdöme i hanteringen av personal och ekonomi. Personalansvarsnämnden ska nu avgöra om han ska avskedas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.