”Signalerar att vi ska lägga locket på”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-05-02
Efter att SVT ställt frågor till Arbetsförmedlingen försökte en chef på myndigheten ta reda på vem som varit i kontakt med media. Chefen utreds nu internt för brott mot efterforskningsförbudet. Samtidigt har myndighetens presschef sagt att det är viktigt att prata ”med samma tunga och samma mun”.

När SVTs Uppdrag Granskning undersökte hur Arbetsförmedlingen medverkat till att anställda bytts ut mot praktikanter ska en chef ha skickat ett mejl till de anställda. Enligt SVT innehöll mejlet följande mening:

”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?”

Mejlet utreds nu av myndighetens jurister, som ska ta ställning till om det kan vara ett brott mot förbudet att efterforska källor, som regleras i grundlagen.

STs avdelningsordförande Fredrik Andersson tycker att händelsen är upprörande.

– Det är absolut inte okej. Som statstjänstemän ska vi fungera som demokratins väktare. Man tror ju inte att något sådant här ska kunna hända på en myndighet 2016. Vi ska ju vara öppna!

Han tycker att händelsen är särskilt allvarlig eftersom den sänder signaler till medarbetare om en tystnadskultur.

– Det signalerar att vi ska lägga locket på. Flera medlemmar har hört av sig till mig och sagt att det inte känns bra. Redan tidigare var alldeles för många här rädda för att uttala sig.

När Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson skulle kommentera händelsen i tidningen Resumé sade han: ”Det rör sig nog om någon på myndigheten som har blivit intervjuad och vill göra sig en bild av vad som sagts, så att vi pratar med samma tunga och samma mun”.

När Publikt ber honom förklara vad han menar svarar han:

– Det är obegripligt svamligt, det tyckte jag också när jag läste artikeln.

Men har du inte sagt så?

– Jag kanske har sagt det, så jag kan inte säga att Resumé har felciterat mig.

Vad ska du göra nu för att medarbetarna ska känna sig trygga med sin meddelarfrihet?

– Nu ska juristerna utreda det där mejlet. Och det kan ju bli en fråga för rättsvårdande myndigheter. Eftersom jag träffar många chefer och medarbetare tror jag att alla vet att jag tycker att meddelarfriheten är jätteviktig. Det finns inga tvivel om det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Öppenhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.