Brott mot efterforskningsförbudet utreds

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-04-27

En lokal chef inom Arbetsförmedlingen misstänks ha brutit mot grundlagens efterforskningsförbud. I ett mejl till flera Arbetsförmedlingskontor har hen frågat efter vem som pratat med media och om vad.

SVTs Uppdrag granskning har arbetat med ett reportage om Arbetsförmedlingen som ska sändas på onsdagskvällen. Reportaget ska enligt SVT beröra tre lokala kontor i mellersta Sverige. Efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor skickade chefen ut ett mejl till de anställda och frågade vem som talat med media, skriver SVT.

I en intervju berättar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg för Uppdrag granskning att en av myndighetens chefer misstänks för att ha efterforskat källa:

”Vi har en chef som mejlade ett antal olika kontor och ville ha in uppgifter om någon hade blivit intervjuad av media. Den upplyste att alla givetvis har en rätt att ha kontakt och lämna information, men frågade om det fanns människor som hade blivit intervjuade av media”, säger han till SVT.

I det mejl som skickades ut står det enligt SVT ordagrant: ”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?”. Enligt Mikael Sjöberg har han aldrig varit med om en sådan här situation under tjugotalet år som chef i staten.

Arbetsförmedlingen har startat en intern utredning rörande brott mot efterforskningsförbudet, som regleras i grundlagen. Hittills har myndigheten inte lämnat över ärendet till Justitiekanslern, vars uppgift det är att utreda sådana händelser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA