Hot från chef ingen engångshändelse

POLISEN2016-10-27
Händelsen där en chef inom polisen hotade en underställd är inte en isolerad företeelse, anser Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Den är ett exempel på en osund tysthetskultur inom kåren, skriver hon i sin blogg.

Var tredje polis upplever att de inte har möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen på sin arbetsplats utan rädsla för repressalier. Det är tre gånger fler än bland förvärvsarbetare i stort där bara var tionde är rädd för samma sak. Det visade en undersökning som Polisförbundet genomförde tillsammans med TNS Sifo i februari 2015, skriver Lena Nitz.

Polisförbundets ordförande tycker att det är ett kraftigt underbetyg åt ledarskapet inom polisen att en högre polischef hotar en underlydande chef med orden ”Har du pratat om det här i media är du död”. Agerandet är givetvis oacceptabelt, skriver Lena Nitz:

”Men vad värre är, det är inte en isolerad företeelse. Det är ett exempel på den osunda tysthetskultur och det bestraffande ledarskap som ofta råder inom polisen.”

Polisförbundet har sedan länge påtalat problemen inom polisen. Kritiken har bland annat riktat sig mot chefstillsättningar, oklar beslutsordning och alltför centraliserad styrning, skriver Lena Nitz. Tysthetskulturen är pudelns kärna och Polisens övergripande problem är en rädd organisation som misstror en ledning som inte vill lyssna och som avfärdar kritik, mer eller mindre brutalt:

”En rädd organisation där medarbetarna känner sig maktlösa och inte lyssnade till kommer även fortsättningsvis att vara ineffektiv. Tystnadskulturen drabbar inte bara polisers arbetsmiljö utan också verksamhetens effektivitet”, skriver Lena Nitz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.