Förundersökning mot polischef inledd

POLISEN2016-11-02
Särskilda åklagarkammaren i Göteborg har inlett en förundersökning mot polischefen i Västmanland Lena Tysk. Enligt uppgifter till SVT har hon muntligen hotat polischefen i Sala i samband med en tv-intervju för en vecka sedan.

Polischefen i Sala Agneta Kumlin intervjuades i SVT om förhållanden inom polisen. Enligt uppgifter till SVT Västmanland ska Lena Tysk ha sagt: ”Har du pratat om det här i media är du död” - till Agneta Kumlin, skriver Journalisten.

Sedan händelsen blivit känd valde Lena Tysk att själv anmäla sig till internutredningen. I ett pressmeddelande skrev hon då: ”Jag har idag gjort en egen anmälan kring uppgifter i media om att jag påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet. Med hänvisning till den utredning som nu ska genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare”.

Nu har chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg inlett en förundersökning, skriver Journalisten.

”I nuläget är brottsutredningen ofredande men den kan komma att ändras. Teoretiskt sett skulle det kunna vara olaga hot men det krävs en viss nivå att komma upp till det, hotet ska vara ägnat för att framkalla fruktan”, säger hon till SVT.

Om hotet inte bedöms utgöra ett brott kan det ändå få disciplinära följder, enligt åklagaren.

”Då blir det ett personalrättsligt ärende. Rent teoretiskt så kan det här vara ett väldigt olämpligt beteende,” säger Lena Kastlund enligt Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.