Tingsrätten friar åtalad polischef

POLISEN2017-04-27
Polisområdeschefen Lena Tysk i Västmanland har friats av Västmanlands tingsrätt efter att ha stått åtalad för ofredande. Den lokala polischef som blev föremål för hennes ilska lämnar jobbet efter domen.

Chefen för polisen i Sala, Agneta Kumlin, kritiserade den nya polisorganisationen i en intervju i SVT i oktober. Kritiken gällde hur omorganisationen slår mot mindre orter, i synnerhet nattetid. Efter intervjun blev hon i vittnens närvaro kritiserad av sin chef Lena Tysk, som ska ha sagt att ”har du pratat om det här i media är du död”.

När kammaråklagaren i Västerås beslutade att väcka åtal för ofredande bestämde sig Lena Tysk för att med omedelbar verkan lämna jobbet som polisområdeschef.

På onsdagen kom tingsrättens dom. Lena Tysk frias från anklagelsen om ofredande. Enligt Vestmanlands Läns Tidning skriver rätten i sin dom att Tysks agerande inte är ”så hänsynslöst att det är ett ofredande”.

”Nu har jag slutgiltigt tagit beslut om att jag inte kan jobba kvar utan går i pension”, säger Agneta Kumlin till tidningen efter domen.

Lena Tysks agerande har också behandlats i polismyndighetens personalansvarsnämnd, skriver Aftonbladet. Lena Tysk behåller enligt tidningen sin anställning vid polisen, och fortsätter att arbeta på regionkontoret i Västerås.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.