Sidas flytt dyrare än väntat

SIDA2019-01-28
Sidas omlokalisering till Botkyrka blir dyr och tidskrävande, uppger tidningen Omvärlden. I en analys av konsekvenserna kring omlokaliseringen skriver myndigheten att det inte går att flytta inom nuvarande budget, vilket regeringen uppdragit åt myndigheten att göra.

År 2022 ska Sidas omkring 500 anställda flytta från centrala Östermalm till Botkyrka, söder om Stockholm. Beslutet var ett i en rad av omlokaliseringar av myndigheter som regeringen offentliggjorde i januari förra året. Enligt uppdraget från regerinen ska Sidas flytt göras inom ordinarie budget.

Men enligt Sidas nyligen inlämnade konsekvensanalys till regeringen kommer flytten att kosta mer pengar än väntat och förmodligen också ta längre tid, skriver tidningen Omvärlden.

Att det blir dyrare beror framförallt på att det inte finns någon passande lokal i Botkyrka kommun. Därför måste en ny byggas. Även om Sida inte behöver betala för bygget kommer hyreskostnaden att bli högre i det nya huset, sannolikt uppemot den dubbla.

Att det med stor sannolikhet inte kommer att kunna bli någon flytt till 2022 motiverar Sida med att byggprocessen kan försenas och att upphandlingar kan överklagas.

Enligt regeringens beslut ska omlokaliseringen ske utan att Sida får några extra tillskott på pengar. Vem som ska betala för de extra flyttkostnaderna är därför oklart.

”Det ska göras inom ramen för de pengarna vi har. Så är det sagt. Nu vet vi att det kanske kommer att kosta mer pengar. Men hur det ska hanteras, det vet vi inte”, säger Sidas projektledare Rebecka Orrenius Alffram till Omvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.