Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Omlokalisering. Du kan även följa vad ST Press skriver om Omlokalisering genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Regeringen flyttar statlig verksamhet från fyra myndigheter i Stockholm till Härnösands kommun. Sammantaget innebär beslutet att 70 årsarbetskrafter ska omlokaliseras till Härnösand.
Först var Sida på väg till Botkyrka. Men i sommar går i stället flyttlasset till Rissne i Sundbyberg. Enligt STs avdelningsordförande på myndigheten, Ulrika Holmström, finns två läger bland de anställda – en del är positiva till de nya lokalerna, medan andra oroar sig över förändrade arbetssätt.
Riksrevisionen ska genomföra en granskning av omlokaliseringar av statliga myndigheter. Huvudfrågan är om regeringen har genomfört de senaste årens omlokaliseringar på ett ändamålsenligt sätt.
Förberedelserna för att flytta biståndsmyndigheten Sida från Stockholms innerstad till Sundbyberg pågår för fullt. ”Många hade hellre varit kvar i city”, konstaterar Ulrika Holmström, avdelningsordförande för ST inom Sida.
Fyra personer blev uppsagda när Kronofogdens kontor i Hudiksvall nyligen lades ned. De anställda var erbjudna att i stället jobba på kontoren i Gävle eller Sundsvall. ”Men det blev för långt att åka”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson.
Utred de samlade konsekvenserna av omlokaliseringen av en myndighet innan beslut fattas. Inkludera generaldirektören i förarbetet. Flytta inte på myndigheter med smal spetskompetens. Anslå särskilda medel för omlokaliseringen. Det är några rekommendationer som Kammarkollegiet ger till regeringen, berättar Per Callermo, som lett arbetet med myndighetens rapport.
I ett remissvar till regeringen föreslår ST att den planerade nya myndigheten för psykologiskt försvar ska lokaliseras utanför Stockholm, samtidigt som de anställda som berörs på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan sitta kvar i Stockholm.
Nyligen stängde Kronofogden sitt lokala kontor i Arvika och verksamheten flyttades till Karlstad. I februari läggs även kontoret i Hudiksvall ned. ”Det är jättesorgligt”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson till Publikt.
Sida behöver inte flytta huvudkontoret till Botkyrka, utan kan börja leta lokaler i en annan förort. Det har regeringen beslutat efter en hemställan från Sida.
Beskedet att Swedacs kontor i Stockholm skulle avvecklas och verksamheten omlokaliseras till huvudkontoret i Borås slog ned som en bomb bland de 40 anställda i januari 2018. Bara tre av dem följde med i flytten. Det har lett till en lång uppförsbacke för myndigheten, säger STs dåvarande avdelningsordförande Susanne Skogman.
Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandatperioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits. Publikt har kartlagt omlokaliseringarnas följder.
Att staten finns närvarande i hela Sverige är viktigt både för dess förtroende och för att hålla ihop landet, skriver chefredaktör Alexander Armiento i en ledare.
Till sommaren lägger SMHI ned regionkontoret i Malmö. Tidigare i år stängde även kontoret i Sundsvall. Bland flera anställda finns ett stort missnöje kring hur omlokaliseringen gått till, berättar Johan Wiksten, arbetsplatsombud i Malmö.
Personal på lokalkontoret i Malmö är upprörda över hur SMHI hanterat omlokaliseringen. Ställföreträdande generaldirektör Bodil Aarhus Andrae ser vinster med färre kontor men medger att processen hade kunnat skötas bättre.
De flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningen om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.