Strålsäkerhetsmyndighetens kontor i Solna.
Strålsäkerhetsmyndighetens kontor i Solna.

Strålsäkerhetsmyndigheten flyttar tillbaka

STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN2023-06-27

Strålsäkerhetsmyndigheten ska flytta tillbaka säte och ledningsfunktion från dagens placering i Katrineholm till myndighetens kontor i Solna. ”Myndigheten behöver bättre fysiska förutsättningar att kunna bedriva säkerhetskänslig verksamhet på ett säkert sätt”, framhåller klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, L, i ett pressmeddelande.

2017 beslutade den dåvarande regeringen att Strålsäkerhetsmyndigheten skulle utlokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Katrineholm. I regeringsbeslutet pekades då ledningsfunktion och säte ut, men så stora delar av verksamheten som bedömdes som möjligt skulle då flyttas till Katrineholm.

Nu har regeringen på myndighetens egen begäran beslutat att säte och ledningsfunktioner – i klartext generaldirektören – ska tillbaka till myndighetens lokaler i Solna. Syftet är att förbättra förutsättningarna att bedriva säkerhetskänslig verksamhet. Övriga delar av verksamheten och medarbetarna vid kontoret i Katrineholm kommer att vara kvar på orten.

”Det allvarliga omvärldsläget ställer nya krav på en rad myndigheter däribland Strålsäkerhetsmyndigheten”, kommenterar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, L, beslutet i ett pressmeddelande.

Att låta kontoret i Katrineholm vara säte för verksamheten skulle enligt pressmeddelandet ställa höga krav på säkerhetsskydd. Det skulle kräva betydande och kostsamma investeringar som skulle leda till minskade resurser för annan nödvändig verksamhet.

Omlokaliseringen ska genomföras under sommaren och hösten och redovisas till regeringen senast 31 oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA