ST vill att ny myndighet lokaliseras utanför Stockholm

STATSFÖRVALTNING2020-11-03

I ett remissvar till regeringen föreslår ST att den planerade nya myndigheten för psykologiskt försvar ska lokaliseras utanför Stockholm, samtidigt som de anställda som berörs på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan sitta kvar i Stockholm.

Psykförsvarsutredningen föreslår en ny myndighet för att stärka det psykologiska försvaret.

ST är i grunden positivt till att en ny myndighet inrättas för att utveckla det psykologiska försvaret. Att stärka det psykologiska försvaret är angeläget för att värna det öppna och demokratiska samhället, skriver förbundet i sitt remissvar.

Utredningen föreslår att den nya myndigheten inrättas i Stockholmsområdet. Skälet som anges är att den personal som ska överföras från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en strategiskt viktig kompetens, och att risken är stor att de inte följer med om man försöker flytta verksamheten till en annan ort.

ST konstaterar att utredningen använder samma argument som förbundet försökt framföra till regeringen gång efter annan, att omlokalisering av verksamhet leder till att medarbetarna väljer att inte flytta med.

”Vi vill här påpeka det paradoxala i att detta argument inte har tagits hänsyn till när tidigare beslut om omlokalisering av myndigheter har fattats. Fackförbundet ST vill att regeringen tar intryck av detta resonemang vid framtida överväganden om omlokaliseringar”, skriver förbundet i remissvaret.

Nu föreslår ST en annan lösning – att de nyinrättade delarna av den nya myndigheten lokaliseras utanför Stockholm, samtidigt som de anställda som utredningen tänkt flytta över från MSB får bli kvar i nuvarande lokaler.

Statliga verksamheter måste ges rätt förutsättningar för att utföra sina uppdrag, och omlokaliseringar av myndigheter bidrar inte till att skapa sådana förutsättningar, skriver ST. Förbundet påpekar att det är viktigt att staten finns i hela landet och att kvalificerade statliga jobb skapas utanför storstäderna. Därför bör regeringen förlägga nya verksamheter till andra delar av landet än Stockholmsområdet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA