Ny myndighet för psykologiskt försvar

STATSFÖRVALTNING2021-03-18
Den 1 januari nästa år ska en ny statlig myndighet för psykologiskt försvar finnas på plats. Regeringen har beslutat att tillsätta en utredare som ska genomföra bildandet.

Tidigare fanns myndigheten Styrelsen för psykologiskt försvar – med flera föregångare sedan andra världskriget – med ett tydligt utpekat ansvar för just det psykologiska försvaret. Styrelsen lades ned i samband med bildandet av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, 2009.

Statskontoret har i en rapport konstaterat att MSB dock inte har något uttalat ansvar för psykologiskt försvar, även om många andra myndigheter uppfattar att MSB är den centrala civila myndigheten för området.

Men nu ska en särskild myndighet åter bildas, med huvudkontor i Karlstad och kontor i Stockholm. Enligt ett pressmeddelande från regeringen har säkerhetsläget försämrats över tid, vilket innebär ”ett behov av ett stärkt psykologiskt försvar som är anpassat efter dagens förhållanden”.

En viktig del i myndighetens arbete sägs vara att stärka förmågan att identifiera och möta desinformation och ryktesspridning riktade mot Sverige. Den ska även samordna och stödja verksamheten hos andra myndigheter som har uppgifter som berör det psykologiska försvaret.

Därutöver ska myndigheten ”bidra direkt till att stärka befolkningens motståndskraft när det gäller det psykologiska försvaret”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.