För tillfället pågår fackliga förhandlingar om flytten och det är inte klart än hur många som eventuellt lämnar sina jobb inom Kronofogden på grund av omlokaliseringen. Men vissa har inte möjlighet att flytta med, enligt STs Malin Almkvist Klaesson.
Bild: Mostphotos
För tillfället pågår fackliga förhandlingar om flytten och det är inte klart än hur många som eventuellt lämnar sina jobb inom Kronofogden på grund av omlokaliseringen. Men vissa har inte möjlighet att flytta med, enligt STs Malin Almkvist Klaesson.

Kronofogden stänger lokalkontor

KRONOFOGDEN2020-08-24
Nyligen stängde Kronofogden sitt lokala kontor i Arvika och verksamheten flyttades till Karlstad. I februari läggs även kontoret i Hudiksvall ned. ”Det är jättesorgligt”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson till Publikt.

De fackliga förhandlingarna kring Kronofogdens flytt från Arvika till Karlstad var de enklaste av dem som gjorts kring omlokaliseringarna inom myndigheten hittills, enligt STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson.

– Från Arvika är det kommunikationsmässigt inte så långt till Karlstad så där valde de flesta följa med. Någon valde att omskola sig och någon bodde så till att det inte fungerade.

Tidigare har även kontoret i Mora lagts ned. Den verksamheten flyttades till Falun, och de flesta av de tiotalet anställda hade inte möjlighet att följa med, säger Malin Almkvist Klaesson till Publikt.

Under 2018 fick Kronofogden i uppdrag av regeringen att flytta delar av sin verksamhet i Stockholm till andra orter i landet. Efter att  myndigheten gått igenom olika alternativ valde man att flytta omkring 80 årsarbetskrafter till Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund.

I anslutning till den omlokaliseringen tog Kronofogden också beslut om att lägga ned lokalkontoren i Arvika, Mora och Hudiksvall. Sammanlagt berörs ungefär 30 årsarbetskrafter.

När det sista av dessa tre lokalkontor stängs ned, i Hudiksvall, får ett tjugotal anställda välja om de vill flytta med till antingen kontoret i Sundsvall eller till det i Gävle.

Bilvägen är det ungefär 8 mil mellan Hudiksvall och Sundsvall. Till Gävle är det lite mer än 13 mil att åka.

För tillfället pågår fackliga förhandlingar och det är inte klart än hur många som eventuellt lämnar sina jobb inom Kronofogden på grund av omlokaliseringen. Men vissa har inte möjlighet att flytta med, enligt Malin Almkvist Klaesson.

– Det är jättesorgligt att kontor läggs ned och just i Hudiksvall känns det i hjärtat. Landskapsmässigt är detta det sista kontoret i Hälsingland. Avstånden att åka för personalen som ska utgå från Sundsvall och Gävle i stället kommer att bli långa, säger hon.

På grund av coronapandemin jobbar de flesta hemifrån just nu. Även om det, enligt Malin Almkvist Klaesson, har fungerat bra så är det inte ett alternativ att erbjuda en lösning med permanent hemarbete till dem som inte kan flytta med när lokalkontor stänger.

– Det fungerar bara tillfälligt. Man är ett team där vissa saker måste göras på kontoret, som pappersarbete och att ta emot besök. Då och då fungerar det med en dag hemma men i längden blir man för bortkopplad, säger hon.

Kontoret i Hudiksvall slår igen portarna i februari 2021, då hyreskontraktet för lokalen går ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.