Riksrevisionen granskar omlokaliseringar

OMLOKALISERING2021-09-17
Riksrevisionen ska genomföra en granskning av omlokaliseringar av statliga myndigheter. Huvudfrågan är om regeringen har genomfört de senaste årens omlokaliseringar på ett ändamålsenligt sätt.

Stärkt statlig närvaro i hela landet har sedan länge varit en angelägen fråga för riksdagen, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Senast Riksrevisionen genomförde en övergripande granskning av statliga omlokaliseringar, och vilka effekter de fått på kort sikt, var efter de omlokaliseringar som regeringen beslutade om efter 2004 års försvarsbeslut. I en rapport från 2009 konstaterade Riksrevisionen att flyttarna av Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket från Stockholm blev väsentligt dyrare än beräknat. Samtidigt ledde omlokaliseringarna till att Östersund och Karlstad kompenserades för nedläggningen av militära förband.

Sedan dess har ytterligare en rad myndigheter berörts av omlokaliseringar, konstaterar Riksrevisionen. Det har handlat om att omlokalisera hela eller delar av verksamheten från Stockholm till andra delar av landet. I den nya granskningen kommer Riksrevisionen att undersöka om regeringen har genomfört de beslutade omlokaliseringarna på ett effektivt och långsiktigt ändamålsenligt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.