Sverige tappar i digitaliseringsrankning

DIGITALISERING2020-09-28
Enligt Myndigheten för digital förvaltning, Digg, hamnar Sverige på plats 14 av 36 när EU-kommissionen rankar de digitala förvaltningarna i Europa. Det visar undersökningen eGovernment Benchmark 2020.

Enligt Digg visar rapporten att Sverige har goda förutsättningar att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Men samtidigt finns det ett tydligt utrymme för förbättringar. Utvecklingen går långsamt, konstaterar Digg i ett pressmeddelande.

Behovet av en fungerande digital förvaltning har blivit än mer tydligt i spåren av covid-19 krisen, skriver Digg. EU-medborgarna har blivit helt beroende av att offentliga tjänster kan levereras digitalt. I den aktuella mätningen jämförs offentliga tjänster i europeiska länder utifrån olika indikatorer. Bland annat bedöms i vilken utsträckning offentliga tjänster finns tillgängliga online, hur användarvänliga dessa e-tjänster är och om de är tillgängliga för EU-medborgare från andra länder.

Sverige placerar sig på plats 14 av de 36 länder som ingår i undersökningen när alla indikatorer vägs samman. Det innebär att Sverige har tappat jämfört med tidigare år. Även om Sveriges resultat har förbättrats har andra länder förbättrat sig mer.

”Att flera andra länder lyckas minst lika bra som vi trots sämre förutsättningar visar dock att det finns utrymme för förbättringar i Sverige”, skriver Digg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.