Sverige tappar i digitaliseringsrankning

DIGITALISERING2020-09-28

Enligt Myndigheten för digital förvaltning, Digg, hamnar Sverige på plats 14 av 36 när EU-kommissionen rankar de digitala förvaltningarna i Europa. Det visar undersökningen eGovernment Benchmark 2020.

Enligt Digg visar rapporten att Sverige har goda förutsättningar att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Men samtidigt finns det ett tydligt utrymme för förbättringar. Utvecklingen går långsamt, konstaterar Digg i ett pressmeddelande.

Behovet av en fungerande digital förvaltning har blivit än mer tydligt i spåren av covid-19 krisen, skriver Digg. EU-medborgarna har blivit helt beroende av att offentliga tjänster kan levereras digitalt. I den aktuella mätningen jämförs offentliga tjänster i europeiska länder utifrån olika indikatorer. Bland annat bedöms i vilken utsträckning offentliga tjänster finns tillgängliga online, hur användarvänliga dessa e-tjänster är och om de är tillgängliga för EU-medborgare från andra länder.

Sverige placerar sig på plats 14 av de 36 länder som ingår i undersökningen när alla indikatorer vägs samman. Det innebär att Sverige har tappat jämfört med tidigare år. Även om Sveriges resultat har förbättrats har andra länder förbättrat sig mer.

”Att flera andra länder lyckas minst lika bra som vi trots sämre förutsättningar visar dock att det finns utrymme för förbättringar i Sverige”, skriver Digg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA