Sverige tappar i digitaliseringsligan

DIGITALISERING2021-04-29
Sverige tappar placeringar i en sammanställning av flera internationella jämförelser som mäter utvecklingen av digitaliseringen i jämförbara länder. Sverige ökar sina poäng, men förlorar placeringar.

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har gjort en ny sammanställning av fem internationella jämförelser. I ett pressmeddelande menar Digg att Sveriges digitala förvaltning är bra, men att flera andra länder är bättre. De förändringar som skett sedan den förra genomgången av mätningarna pekar enligt Digg på flera utmaningar för Sveriges del.

Sverige får enligt Digg högre poäng i de senaste indexmätningarna jämfört med föregående mätning, men i de flesta fall utvecklas Sverige långsammare än andra jämförbara länder. Resultatet innebär att vi som bäst behåller vår placering, men att vi i flera fall tappar placeringar, eftersom andra länder går förbi, skriver Digg.

Generellt är förutsättningarna för digitalisering enligt Digg mycket goda i Sverige. Det grundläggande som tekniska förutsättningar och humankapital finns på plats. Det finns också en hög digital mognad i befolkningen och i näringslivet. Men enligt Digg tyder undersökningarna på att Sverige inte tar vara på de goda förutsättningarna i lika hög grad som andra.

Resultaten skiljer sig enligt Digg mellan olika tjänster inom förvaltningen. Sverige presterar mer ojämnt än andra. De mätningar där Sverige halkat efter baseras delvis på en metod som kallas mystery shopping där länderna tilldelas poäng genom att man testar i praktiken om vissa tjänster går att utföra eller viss information går att hitta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.