Sverige tappar i digitaliseringsligan

DIGITALISERING2021-04-29

Sverige tappar placeringar i en sammanställning av flera internationella jämförelser som mäter utvecklingen av digitaliseringen i jämförbara länder. Sverige ökar sina poäng, men förlorar placeringar.

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har gjort en ny sammanställning av fem internationella jämförelser. I ett pressmeddelande menar Digg att Sveriges digitala förvaltning är bra, men att flera andra länder är bättre. De förändringar som skett sedan den förra genomgången av mätningarna pekar enligt Digg på flera utmaningar för Sveriges del.

Sverige får enligt Digg högre poäng i de senaste indexmätningarna jämfört med föregående mätning, men i de flesta fall utvecklas Sverige långsammare än andra jämförbara länder. Resultatet innebär att vi som bäst behåller vår placering, men att vi i flera fall tappar placeringar, eftersom andra länder går förbi, skriver Digg.

Generellt är förutsättningarna för digitalisering enligt Digg mycket goda i Sverige. Det grundläggande som tekniska förutsättningar och humankapital finns på plats. Det finns också en hög digital mognad i befolkningen och i näringslivet. Men enligt Digg tyder undersökningarna på att Sverige inte tar vara på de goda förutsättningarna i lika hög grad som andra.

Resultaten skiljer sig enligt Digg mellan olika tjänster inom förvaltningen. Sverige presterar mer ojämnt än andra. De mätningar där Sverige halkat efter baseras delvis på en metod som kallas mystery shopping där länderna tilldelas poäng genom att man testar i praktiken om vissa tjänster går att utföra eller viss information går att hitta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA