Sverige efter de bästa på digitalisering

DIGITALISERING2019-10-30
I en rankning från EU-kommissionen av 36 europeiska länder ligger Sverige på elfte plats. För att klättra behöver vi ett effektivare och säkrare informationsutbyte, konstaterar Myndigheten för digital förvaltning.

Sverige hamnar på plats 11 av 36 i EU-kommissionens rankning eGovernment Benchmark 2019, konstaterar Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i ett pressmeddelande. I mätningen jämförs indikatorer som bland annat bedömer i vilken utsträckning offentliga tjänster finns tillgängliga online, hur användarvänliga dessa e-tjänster är och om de är tillgängliga för EU-medborgare från andra länder.

I undersökningen ingår utöver EUs 28 medlemsländer också Albanien, Island, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Schweiz, Serbien och Turkiet. När alla indikatorer vägs samman hamnar Sverige på elfte plats, precis som förra året. De svenska resultaten har förbättrats jämfört med i fjol, men inte lika mycket som i flera andra jämförbara länder, konstaterar Digg.

”Svensk offentlig förvaltning gör mycket bra kring sin digitalisering. För att vi ska nå ännu längre krävs att vi kraftsamlar kring fler gemensamma lösningar och blir bättre på återanvändning. Digg har tillsammans med flera andra myndigheter föreslagit lösningar för att få till effektivare och säkrare informationsutbyte inom och med den offentliga förvaltningen. Nu behöver vi gå vidare och realisera förslagen och då är samarbete nyckeln”, kommenterar Viktoria Hagelstedt, senior rådgivare på Digg, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.