Två döms för bombdåd mot polishus

POLISEN2022-06-22
Tingsrätten i Helsingborg har dömt två personer till fängelse för delaktighet i sprängningen av polishuset i Helsingborg i oktober 2017. En tredje person som åtalats för medhjälp frikänns i brist på bevis.

18 oktober 2017 placerade en person en frysväska innehållande en bomb utanför polishusets entré i Helsingborg. Den följande explosionen orsakade stora materiella skador. Tryckvågen krossade glasrutor på flera av husen runt omkring.

Nu dömer tingsrätten enligt ett pressmeddelande från Polisen två personer för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt rätten är det bevisat att en i dag 32-årig man har hanterat och transporterat den frysväska som användes vid sprängningen. Det är även bevisat att en 23-årig man varit delaktig, då man funnit rester av sprängmedel på en motorcykel i mannens förråd och på en jacka i hans hem.

Tingsrätten dömer båda männen till fängelse i sju år.

Den tredje mannen har pekats ut som den person som syns på övervakningskameran när han placerar bomben vid polishuset. Enligt rätten går det dock inte att fastställa att det är han på inspelningen.

”Attacken mot polishuset i Helsingborg var en attack mot oss och hela samhället. Vid den aktuella händelsen utsattes såväl personal inom polisen som allmänhet för stor fara. För många inom Polismyndigheten var attacken mot polishuset i Helsingborg 2017 en otäck och uppskakande upplevelse. Förhoppningsvis är domarna ett viktigt steg i att få ett bra avslut i saken”, kommenterar biträdande polisområdeschef Patrik Isacsson vid Polisen nordvästra Skåne domen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.