Universitetskanslern tvingas avgå

FORSKNING2016-09-06
Harriet Wallberg Henriksson var rektor på Karolinska institutet när Paolo Macchiarini anställdes. Som en följd av två utredningar tvingades hon i går lämna sitt uppdrag som universitetskansler. Samtliga ledamöter som satt i KIs styrelse tvingas också avgå.

Harriet Wallberg Henriksson kom från tjänsten som rektor för Karolinska institutet, KI, när hon tillsattes som chef för Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Hon var rektor för KI när Paolo Macchiarini anställdes vid institutet och vid Karolinska sjukhuset, KS, år 2009.

”Den här rapporten idag och den i förra veckan visar på allvarliga brister. Hon har brustit i sitt omdöme. Jag har svårt att se att hon skulle kunna fortsätta som Universitetskansler”, sade forskningsminister Helene Hellemark Knutsson, S, vid en presskonferens på måndagskvällen.

Samtliga ledamöter som satt i KIs styrelse när Paolo Macchiarini anställdes tvingas också avgå. Ordföranden Lars Leijonborg meddelade sin avgång redan i fredags.

Forskningsministerns presskonferens var en direkt följd av den oberoende utredning som Sten Heckscher, jurist och tidigare statssekreterare, genomfört av händelseförloppet vid KI:

”Man ignorerade de uttalanden man fick i samband med rekryteringen och det fanns ett bedövande ointresse att ta reda på hur det förhöll sig i samband med förlängningen av Macchiarinis anställning. Aldrig i något sammanhang har jag sett maken till negativa referenser. Det är anmärkningsvärt att inte rektor ser till att få en fördjupad analys”, sade Sten Heckscher när han presenterade sin rapport.

Enligt Sten Heckschers utredning genomfördes aldrig någon anställningsintervju med Paolo Macchiarini eller togs några referenser, trots att det fanns tydliga varningssignaler från tidigare arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.