Macchiarini fälld för forskningsfusk

FORSKNING2018-01-31
Karolinska institutet, KI, har beslutat att fälla forskaren Paolo Macchiarini och tre andra forskare för oredlighet i forskning. Ärendet gäller en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Respiration 2015.

I tidningsartikeln beskrivs ett fall där en patient med akut lungskada under år 2011 fick behandling på Karolinska Universitetssjukhuset och därefter experimentell behandling. Redan 22 april 2016 beslutade den då vikarierande rektorn Karin Dahlman-Wright vid KI att inleda en utredning om misstanke om oredlighet i forskning, sedan misstankar kring artikeln framförts till KI.

KI konstaterar i ett pressmeddelande att en högskola enligt högskoleförordningen är skyldig att utreda misstänkt oredlighet i forskning. Under utredningen kan myndigheten bland annat begära yttrande från expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Det yttrandet har varit en del av underlaget när nuvarande rektor Ole Petter Ottersen fattat sitt beslut.

Beslutet innebär att tidskriften Respiration underrättas med en begäran om att artikeln omedelbart dras tillbaka. Varken Paolo Macchiarini eller någon av de övriga forskarna bakom artikeln är anställda vid Karolinska Institutet. Därför är det inte aktuellt med några arbetsrättsliga åtgärder, skriver KI i pressmeddelandet.

Rektor Ole Petter Ottersen kommer under våren att fatta beslut om misstänkt oredlighet i forskning som gäller ytterligare sex artiklar, där Paolo Macchiarini är huvudförfattare. Däribland artikeln i The Lancet som beskriver transplantation av syntetisk protes i luftstrupe på människa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.