KI-anställda välkomnar kritik mot myndigheten

HÖGSKOLAN2016-09-09

Sten Heckschers rapport om Karolinska institutets hantering av forskaren Paolo Macchiarini är välgörande. Det anser fackliga företrädare på KI. ”Utredningen skräder ju inte orden, och det är mycket uppskattat”, säger STs Magnus Anå.

När KIs externe granskare Sten Heckscher på torsdagen besökte lärosätet för att berätta för personal och studenter om sina slutsatser var hans kritik hård och omfattande. Den gällde givetvis främst affären Macchiarini, men också KIs förvaltningskultur i vid bemärkelse. Han möttes av applåder och tack.

Även Fackförbundet STs fackliga företrädare välkomnar kritiken. De ser ett samband mellan de granskade händelserna och invanda värderingar och beteenden på KI.

– Det finns en tysthetskultur över hela KI, säger STs sektionsordförande Anne Edgren. Och det är väldigt starka hierarkier.

Hierarkin och tystnaden leder till att brister och fel inte påtalas, menar hon. Men de som lyfter problemet med tystnadskulturen möts av oförstående chefer.

– Det tycker jag är väldigt förvånande.

Även Sten Heckscher berörde frågan vid sin presentation på KI, i svaret på en fråga om behovet av anonyma whistleblowers:

– Man måste odla frimodighet på arbetsplatsen. Det handlar mycket om hur cheferna agerar. Det behövs någon slags mobilisering, och prefekterna är en nyckelgrupp, sade han.

ST delar också rapportens kritik mot hur lärosätet hanterar administrativa områden som diarieföring och dokumentation.

– Min känsla är dock att de administrativa processerna sköts enligt gängse regler och riktlinjer i de allra flesta fall. Men det finns en viss KI-kultur som innebär att man vet att lagen kräver att man ska göra på ett visst sätt, ”men vi gör så här ändå”, säger Anne Edgren.

Administrativa kunskaper efterfrågas inte heller vid chefsrekryteringar, anser ST-sektionens vice ordförande Magnus Anå.

– När vi till exempel ska anställa en ny prefekt handlar kravspecifikationen bara om att personen ska vara en framstående forskare. Vi anser att man också ska ha med krav på administrativ kompetens.

Anne Edgren påpekar att administrativa stödprocesser inte ingår bland de prioriterade områdena när KI gör riskanalyser.

– Men om KI ska komma igenom den här krisen måste man titta på alla delar. Det finns ett stort glapp mellan administratörer och forskare.

De medlemmar hon pratat med de senaste dagarna är ledsna, besvikna och förvånade över vad som uppdagats kring KI och Macchiarini, säger hon. Men samtidigt gror en optimism.

– De säger att det var bra att det här kom ut, och att vi nu kan börja bygga något nytt. Vi har mycket jobb framför oss, och i det har alla ett ansvar.

Hon är nöjd med den vikarierande rektorn Karin Dahlman-Wright, som har startat en blogg och bjuder in facken till informella samtal i ”rektorssoffan”.

– Hon är inte rädd att lyfta på stenar, och vill höra vad vi ser ute i verksamheten.

Bakgrund

Före detta justitierådet Sten Heckscher har haft i uppdrag från KI att utreda frågor kring lärosätets anställning av kirurgen Paolo Macchiarini. Denne blev gästprofessor 2010 och stannade efter förlängningar till mars 2016, då han fick sparken. Han hade vid den tidpunkten opererat in konstgjorda luftstrupar på åtta patienter, varav sex senare avled.

I granskningen, som Sten Heckscher gjort tillsammans med professor emeritus Carl G Gahmberg och författaren och journalisten Ingrid Carlberg, sägs att ett flertal allvarliga fel har begåtts av KI. Bland annat tillsattes Macchiarini utan referenstagning och sakkunniggranskning, rektor ingrep på ett olämpligt sätt i rekryteringen, forskningen dokumenterades inte, diarieföringen brast och anmälningar mot Macchiarini om oredlighet i forskning utreddes inte ordentligt.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, har efter offentliggörandet av granskningen avsatt den tidigare KI-rektorn Harriet Wallberg från hennes post som universitetskansler och sparkat de ledamöter i styrelsen som inte redan lämnat den – förutom ordföranden Lars Leijonborg, som avgick självmant.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA