Upprop för EU-skydd för visselblåsare

ÖPPENHET2016-10-18
44 olika aktörer presenterade på måndagen ett gemensamt upprop till stöd för visselblåsare i hela EU. Bakom uppropet står bland andra PSI, den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor.

I ett webbaserat upprop uppmanar de 44 organisationerna alla att ge sitt stöd till kampanjen för ökat skydd för visselblåsare i EU. Efterdyningarna efter Luxleaks, där hundratals skatteplanerande stora och små företag avslöjades, och andra händelser har satt fokus på det bristande skyddet för visselblåsare på EU-nivå, konstaterar PSI i ett pressmeddelande.

Visselblåsare riskerar ofta att i slutänden tvingas betala ett högt pris för att ha avslöjat information. Samtidigt kan visselblåsande vara avgörande för att sätta ljus på olagligheter, korruption, aktiviteter mot allmänna intressen, och hot mot allmänhetens hälsa och säkerhet. Enligt uppropet kan visselblåsare rädda liv, miljö och pengar.

I uppropet kräver undertecknarna att EU inför ett övergripande skydd för visselblåsare i hela unionen. Att skydda visselblåsare är en arbetarskyddsfråga, även om inte alla visselblåsare är anställda. Därför måste skyddet vara brett och erbjuda skydd också för den som inte har en anställning. I uppropet uppmanas ministerrådet att stödja initiativ för skydd av visselblåsare, och Europaparlamentet att fortsätta arbeta för ett sådant skydd på EU-nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.