Uppsägningar vid Försäkringskassan

SALA2006-11-09

Flertalet av de anställda vid Försäkringskassans kontor i Sala riskerar att förlora sina jobb. Ett tiotal uppsägningar väntas redan före jul. Personalen är chockad, förklarar STs arbetsplatsombud Carita Ehnberg.

Det finns redan beslut om att ett tiotal personer ska sägas upp vid Försäkringskassans områdeskontor i Sala. Orsaken är att antalet ärenden minskar när Heby kommun går in i Uppsala län vid årsskiftet.

Nu finns också ett förslag om att minska antalet kontor i länet från fem till tre. Salakontoret skulle då bli en kundmötesplats. Beskedet lämnades till personalen i tisdags.

– I dag är vi cirka 35 personer som jobbar på kontoret. Men en kundmötesplats behöver bara ett par anställda, så nu tror ingen av oss att vi får vara kvar, säger Carita Ehnberg, arbetsplatsombud för ST.

Den 24 november ska Försäkringskassan i Västmanland skicka in sitt förslag till huvudkontoret. Därför har personalen och facket bara två veckor på sig för att försöka påverka arbetsgivaren.

– Vi blev först arga och sedan chockade. Många har jobbat i trettio eller fyrtio år på Försäkringskassan, säger Carita Ehnberg.

Elisabeth Ringsgård, som är STs sektionsordförande i Västmanland, säger att alla län har fått i uppdrag att se över antalet områdeskontor. De ska inte vara fler än fyra per län.

– Försäkringskassan fick ju kraftigt minskade anslag för nästa år. Min känsla är man passar på att göra sig av med Salakontoret för att minska utgifterna, säger hon.

I det senaste numret av ST Press berättade Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg att han var överraskad över att anslagsminskningen blev så stor som en halv miljard kronor nästa år. Han sade också att han hoppades att det inte skulle leda till uppsägningar, utan kunde klaras med pensionsavgångar och den vanliga personalomsättningen.

– Det kanske är så i andra län. Men här hos oss är det inga stora pensionsavgångar än på några år, säger Elisabeth Ringsgård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA