Försäkringskassan överraskad av sparkrav

BUDGETEN2006-11-07

Försäkringskassans anslag minskar med närmare en halv miljard kronor nästa år. Att minskningen blir så stor kom som en överraskning för gd Curt Malmborg. Anvisningar om vad som ska sparas in saknas.

På Försäkringskassan hade man räknat med att anslagen ska minska med cirka 230 miljoner kronor nästa år. Men när budgetpropositionen kom visade det sig att regeringen vill minska anslagen med ytterligare 260 miljoner kronor 2007. Och 2008 minskas de med en halv miljard till.

–I vanliga fall får vi ta del av budgetpropositionen i förväg, men det fanns det väl inte tid till den här gången, säger Curt Malmborg.

Bland annat är ett anslag på 197 miljoner kronor som skulle användas till att betala redan genomförda reformer bara borta, förklarar han.

Ingen vägledning

Curt Malmborg kan inte se några logiska förklaringar till budgetminskningen.

–Vi brukar få en vägledning om vilket område vi ska dra ned på, men det finns ingen sådan i budgetpropositionen.

Han hoppas att under den närmaste veckan få träffa den ansvarige ministern för att få anvisningar om varifrån pengarna ska tas.

I budgetpropositionen riktas kritik mot hur Försäkringskassan skött uppdraget att rehabilitera sjukskrivna så att de kan återgå i arbete. Curt Malmborg menar att skrivningarna är så vaga att det inte går att säga vilka insatser som krävs för att förbättra arbetet.

Redan i dag har de anställda vid Försäkringskassan problem med en hög arbetsbelastning. Det visar en nyligen genomförd arbetsmiljöundersökning.

Översyn behövs

De nya förutsättningarna gör att hela verksamheten behöver ses över, menar Johnny Estius, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan.

–Regeringen måste få klart för sig vilka verksamhetsmål Försäkringskassan klarar och vilka som måste överges. I första hand måste vi sköta den löpande driften och se till att folk får ut sin sjukpenning och föräldrapenning.

Osäkert om uppsägningar

Curt Malmborg kan ännu inte säga om det finns risk för uppsägningar. Men i första hand hoppas han att en personalminskning ska klaras genom pensionsavgångar och den vanliga personalomsättningen.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson säger att avsikten inte har varit att röra grundanslaget. Mer vill hon inte säga innan hon talat med Curt Malmborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA