Omstöpning av Försäkringskassan

OMSTÖPER2006-11-17

Försäkringskassan planerar en stor omorganisation. Lokalkontoren ska samarbeta med andra myndigheter och en telefontjänst byggs upp. ST-avdelningen befarar att många anställda inte kan följa med om deras kontor flyttar.

Försäkringskassan vill samordna merparten av sina kontor med arbetsförmedlingar och kommuner. I dag finns 330 kontor och antalet kommer att vara ungefär detsamma i framtiden. Men arbetet på lokalkontoren kommer att förändras.

Siv Norlin, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, tror att det bara kommer att finnas en eller två handläggare på många av kontoren.

– Tanken är att besökarna ska få sina ärenden handlagda direkt. Men vi har 47 ärendeformer. En eller två personer kan inte ha kompetens att ta hand om alla ärenden. Det går inte ihop, säger Siv Norlin.

En annan del i omorganisationen är att bygga upp telefon- och internettjänster. Dessutom ska det finnas särskilda specialistenheter.

Produktionsdirektör Maivor Isaksson, poängterar att det ännu så länge bara är frågan om en förstudie. Några beslut är inte fattade ännu.

– Vi ska ta reda på var kunderna helst vill möta oss. Först därefter vet vi vad omorganisationen leder till.

Därför är det ännu för tidigt att säga något om hur många som kommer att jobba på respektive kontor, förklarar hon. Och hon kan inte heller svara på om det blir färre anställda i framtiden.

– Men i så fall kan vi nog lösa en hel del genom naturlig avgång. Vi har också stora pensionsavgångar framför oss, säger Maivor Isaksson.

Vad som däremot står klart är att en samordning med andra myndigheter leder till att många kontor kommer att omlokaliseras.

– De som inte kan följa med måste säga upp sig själva. Och då behöver arbetsgivaren ju inte tala om uppsägningar trots att effekten blir densamma, kommenterar Siv Norlin.

Hon tror också att de stora pensionsavgångarna minskar risken för uppsägningar. Men ändå finns anledning till viss oro då Försäkringskassan får en kvarts miljard kronor mindre att röra sig med nästa år, förklarar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA