Att Sverige valde att inte delta i det första Europamästerskapet i fotboll är inte konstigt, eftersom vi betraktade allt europeiskt med lätt överseende, skriver författaren Jesper Högström.
Det går undan när ST-medlemmen Christian Andersson tävlar i laglig streetrace. Reaktionsförmåga är avgörande för framgång i de korta loppen, berättar han.
Att väder- och klimatförhållanden kan piska upp känslostormar vet medarbetarna på SMHI. Här har den globala uppvärmningen – och de ihärdiga klimatskeptikerna – blivit en arbetsmiljöfråga.
När myndigheterna måste betala allt mer för sina lokaler tvingas de i stället spara på annat – med personalnedskärningar och försämrad arbetsmiljö som följd. Nu ifrågasätts principerna bakom de statliga verksamheternas hyror på nytt.
En ny lag som begränsar tillgången till internet för de ungdomar som bor på Statens institutionsstyrelses hem har förändrat arbetet för behandlingsassistenten Linda Stubing Carrasco. ”Vi har varit ute mer, spelat basket och solat”, säger hon.
Få anställda följde med när myndighetsjobb omlokaliserades till Härnösand. Men målet från 2022 om att staden skulle få 70 nya statliga arbetstillfällen ser ut att uppnås.
Klar och tydlig feedback hjälper alla framåt. Men alltför ”raka” budskap kan få både samarbeten och kollegor att gå i baklås. Återkoppling som bygger på medkänsla och dialog funkar bäst.
Kungar, adelsherrar, furstar och ibland deras fruar – det är många ansikten ur samhällseliten som blickar mot oss i Gripsholms porträttsamling, som är världens äldsta nationella porträttgalleri.
Statskontoret har tagit bort övertidsersättningen och kompenserar i stället de anställda med sju dagars extra semester. Både fack och arbetsgivare är nöjda med lösningen. ”Det är bra att kunna ta lite semester mellan två projekt”, säger ST-medlemmen Natalie Verständig Axelius.