Arbetsförmågan allt bättre bedömd

SJUKREGLER2012-03-06

Försäkringskassan rapporterar positiva erfarenheter av försök att vidareutveckla bedömning av sjukskrivnas arbetsförmåga. Ett nytt bedömningsverktyg får goda betyg i en utvärdering.

Försäkringskassan har i uppdrag att vidareutveckla metoder för bedömning av arbetsförmåga. Sedan hösten 2011 har ett nytt bedömningsverktyg börjat användas i begränsad utsträckning på prov. Under perioden september-december 2011 har 86 ärenden utretts och prövats enligt de nya metoderna.

Enligt berörda bedömningsläkare och berörda handläggare är erfarenheterna uppmuntrande, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande. Bedömningsverktyget uppfattas som ett steg i rätt riktning och beslutsunderlaget blir bättre.

Metoden ska göra den försäkrade mer delaktig och utveckla nya sätt att uttrycka de försäkrades förmågor. Resultaten tyder på att underlagen tycks göra det möjligt att med något större säkerhet avgöra både vilka som bedöms ha arbetsförmåga på reguljär arbetsmarknad och vilka som bedöms inte ha det, anser myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA